Prokurör nõuab joomakaaslase tapjale pikka vangistust

Toomas Herm
, ajakirjanik
Copy
Jaanus Läänemets Rakvere kohtumajas.
Jaanus Läänemets Rakvere kohtumajas. Foto: Marianne Loorents

Eile Rakvere kohtumajas peetud kohtuvaidluse käigus taotles Viru ringkonnaprokuratuuri prokurör Marge Voogma kohtult tunnistada Jaanus Läänemets süüdi inimese tapmises ja karistada teda üheteistkümne aasta pikkuse vangistusega.

Kaitsja, vandeadvokaat Arvo Suuban taotles kuriteo ümberkvalifitseerimist tervisekahjustuse tekitamiseks, kui sellega on põhjustatud inimese surm. Ühtlasi palus kaitsja kohtult karistust kergendada.

Prokuratuuri süüdistuse järgi tungis Jaanus Läänemets möödunud aasta 11. mai õhtul ühise alkoholipruukimise käigus Vinni vallas Kadila külas elumaja korteris kallale 49-aastasele Margole. Süüdistuse järgi tekkisid Läänemetsa löökide tagajärjel kannatanule vigastused, mis viisid tema surmani järgmisel päeval haiglas.

Prokuratuur on küll kohtule esitanud asitõenditena kaks taburetti, kuid need on terved. Tunnistajate ütlustel taburet, mida Läänemets löögirelvaks kasutas, purunes.

Tapetu elukaaslase Kaie sõbranna Keidi ütlused langesid Kaie omadega kokku selles, et enne Rakverest Kadilasse sõitmist pruukisid nad alkoholi. Kadilas üürikorteris elavad kolm meest olid samuti varem alkoholi pruukinud. Keidi sõnul aga sõitsid nad Kadilasse 11. mail, mil sündmused võtsid traagilise pöörde, mitte eelneval päeval, nagu ütles Kaie.

"Võtsime köögis lõbusalt napsu," kirjeldas Keidi tolle päeva sündmusi. Tema sõnul said Margo ja Jaanus hästi läbi, ainsad tülid olid Kaie pärast. Nii ka tol päeval olevat Jaanus ja Margo omavahel pidevalt näägelnud. Täpsemalt öeldes oli Jaanus Margot süüdistanud Kaie elu rikkumises.

Pärast seda, kui Margo ja Kaie olid end duši all pesnud, hakkas Margo Kaiet kaitsma ja haaras naist süüdistanud Jaanusel rinnust ning kutsus teda välja. "Tahtis minna kaklema," tõlgendas Keidi väljakutsumise põhjust.

Välja kaks meest ei jõudnud – enne äsas Jaanus Margole rusikaga. Keidi sõnul seejärel tooli või taburetiga. Keidi ütluste kohaselt löögivahendiks olnud iste pärast mitut lööki Margo pihta purunes. Noor naine üritas küll Jaanust takistada, võttes tal tagant kinni, kuid mees lükkas ta eemale. Pärast seda lõi Jaanus veel korra tooli või taburetiga Margot. Löökide ajal kukkus Margo vastu pliiti. "Käis sihuke kõmakas," sõnas Keidi. Ta ei osanud öelda, kas mees kukkus löökide tagajärjel või komistas.

Kolmele töömehele korteri üürinud ettevõtja Leho rääkis, et Margole pidi korduvalt nii-öelda sõnu peale lugema. "Alkoholi tarvitamisega tal probleem oli," põhjendas tööandja. Ka oli ta vastu Margo ja Kaie suhtlusele. Leho sõnul jõudis ta 11. mail Kadilasse, kui kiirabi oli juba kohal. Ta käskis Kaiel ja Keidil kohe lahkuda. Korteris olnud seltskonna joobeastet hindas ta silmaga nähtavaks. Prokuröri küsimusele korteris olnud taburettidest ja toolidest vastas Leho, et ei oska öelda, palju neid eluruumis oli.

Jaanus Läänemets on kohtus oma süüd tunnistanud osaliselt. Kohtunik Tiit Kullerkupp teeb otsuse teatavaks 26. mail.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles