Tapa vanast algkoolihoonest valmis eskiis

Toomas Herm
, ajakirjanik
Copy
Tapa vana algkoolihoone eskiis.
Tapa vana algkoolihoone eskiis. Foto: OÜ Punktiir

Eelmise nädala kolmapäevast saab Tapa valla kodulehel tutvuda Tapa vana algkoolihoone eskiisprojektiga "Tapa avatud koolimaja". Nagu nimigi reedab, on tegemist projektiga, kus suurem osa hoonest on katuseta ja avatud.

Lagunenud algkoolihoone on linnapildis kolemajana silma riivanud juba aastakümneid. Tegemist on siiski väärika ajalooga hoonega ja seega on lammutamise kõrval arutatud aastaid alternatiive. Nüüdseks on lammutamise variant laualt lõplikult pühitud ja valminud on eskiisprojekt algkoolihoone ellu äratamiseks. Möödunud aastal tellitud ehitusekspertiisist selgus, et maja tulekahjust puutumata konstruktsioonid on rahuldavas olukorras, mistõttu on hoonet suures ulatuses võimalik säilitada.

"Oli hetki, kus laual oli plaan hoone lammutada ja asemele rajada parkla," sõnas Tapa vallavanem Riho Tell. "Tänaseks on küpsenud ja kuju võtnud idee, kus nõrkus on pööratud tugevuseks, ehk siis mõte rajada lagunevast kolehoonest arhitektuuriliselt väärtuslik rajatis Tapa kesklinna."

Eskiislahenduse kohaselt on avatud koolimajas galerii ja muud näituste korraldamiseks vajalikud pinnad, avalike koosolekute pidamise ala, vaateplatvorm, välikohviku avamise võimalus, avalik tualett, lava välikontsertide, välikino ja suvelavastuste korraldamiseks. Eskiisi on loonud arhitektuuristuudio Punktiir OÜ.

Tapa valla selle aasta eelarves on algkooli projektiks eraldatud 300 000 eurot. Tapa vallavalitsus tegeleb hanke ettevalmistusega. Uuendamistöödega loodetakse alustada juba tänavu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles