Kiri: kriisi varjus ei tohi unustada pikka plaani

Rasmus Kattai
, Eesti Panga ökonomist
Copy
Rasmus Kattai.
Rasmus Kattai. Foto: Eesti Pank

Selle aasta esimene pool kujuneb oodatust raskemaks. Majandus tõmbus kokku esimeses kvartalis ja tõmbub ka teises. Teisalt on tagasilöök väiksem kui eelmisel kevadel, hoolimata sellest, et koroonaviiruse levikust tingitud olukord on märksa raskem ja viiruse ohjeldamiseks kasutusele võetud meetmed võrreldavalt karmid.

Kehtivad piirangud pigistavad endiselt tugevamini neid majandusharusid, mis on kriisi algusest saati enim kannatanud: majutust, toitlustust, turismi, reisijatevedu ja meelelahutust. Need tegevusalad on püsinud peaaegu muutumatus madalseisus kriisi puhkemisest saati. Ka kaubandusel on märksa keerulisem kui eelmisel aastal, ent osalist väljapääsu pakuvad poodnikele edukalt käiku läinud veebipoed, mis aitavad piirangute mõju leevendada. Ulatuslikke ümberkorraldusi on tulnud teha pea iga valdkonna ettevõtetel.

Majandus võtab selgema kursi taastumisele tänavuse aasta teises pooles, kui vaktsineerimine edeneb hoogsalt ja piirangutest on võimalik vabaneda. Majapidamised on viimase aastal jooksul igas kuus hoiustanud umbes kaks korda rohkem raha kui enne pandeemiat. See toidab lootust, et majandus taastub teisel poolaastal, mil on võimalik rohkem tarbida. Niisugust muutust nägime ka möödunud aasta kolmandas kvartalis, kui piiranguid leevendati.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles