Foto- ja videovõistlus "Eesti mälumajakad" keskendub mälestuspaikadele

Inna Grünfeldt
, ajakirjanik
Copy
Eesti kommunismiohvrite memoriaali juures mälestatakse kaotatud omakseid. 
Eesti kommunismiohvrite memoriaali juures mälestatakse kaotatud omakseid. Foto: Tairo Lutter

​Eesti Mälu Instituut korraldab juuniküüditamise 80. aastapäevale pühendatud foto- ja videovõistluse "Eesti mälumajakad", mille raames kutsub kõiki üles jäädvustama Nõukogude repressioonidega seotud mälestuspaiku üle Eesti.

Loomevõistluse ülesanne on kujutada foto või video vahendusel mälestuspaiku (näiteks Patarei vangla, kommunismiohvrite memoriaal, raudteejaamad, mälestuskivid), näitamaks sümboolselt vabaduse hinda, türannia olemust ning meie rahva kogemust aastatel 1940–1991.

Instituudi juhatuse liikme ja hobifotograafi Martin Andrelleri sõnul nõuab võistlusel osalemine loomingulisuse ja ajalootunnetuse ühildamist. "Nii nagu iga inimene ja mälestus temast on hindamatu, on väärtuslikud ka mälupaigad ja mälestuskivid, mis aitavad meenutada ammuseid raskeid aegu ning teha omad järeldused, et traagilised sündmused tulevikus enam kunagi ei korduks. Need paigad on sageli väga erilised ja kaunid ning võimaldavad rakendada kogu autori loovust. Jääme ülesande lahendusi põnevusega ootama," rääkis ta.

Tööde esitamise tähtaeg on 27. mai. Võistluse patroon on peaminister Kaja Kallas, kes tunnustab 15. juunil, leinapäeval, Stenbocki majas parimate tööde autoreid.

14. juuni on leinapäev, mil mälestame rohkem kui 10 000 Eesti inimest, kes langesid 1941. aasta juuniküüditamise ohvriks, ning kõiki okupatsioonivõimude ohvreid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles