Välguradar registreeris aasta esimese piksenoole Võsu kandis

Anu Viita-Neuhaus
, ajakirjanik
Copy
Eksperimentaalne äikesedetektor LEELA registreeris selle aasta esimese pilv-maa välgulöögi 7. aprillil kell 14.19 Võsu kandis. Foto on illustratiivne.
Eksperimentaalne äikesedetektor LEELA registreeris selle aasta esimese pilv-maa välgulöögi 7. aprillil kell 14.19 Võsu kandis. Foto on illustratiivne. Foto: Arvo Meeks

Eksperimentaalne äikesedetektor LEELA, mis on üks seitsmest praeguseks paigaldatud andurist Euroopas, registreeris selle aasta esimese pilv-maa välgulöögi 7. aprillil kell 14.19 Võsu kandis.

Keskkonnaagentuuri ilmavaatluste osakonna peaspetsialist-meteoroloog Meila Kivisild rääkis, et pilvesiseseid välke sel aastal veel registreeritud pole.

Eelmisel aastal registreeriti Lääne-Virumaal 2810 äikeselööki. "Esimene 1. aprillil kell 6.58 ja viimane 10. augustil kell 4.13. See statistika on ainult pilv-maa välkude kohta," lausus Kivisild. 

2019. aastal paigaldati Tartu-Tõravere meteoroloogiajaama Met Office'i eksperimentaalne äikesedetektor LEELA, mis on üks seitsmest praeguseks paigaldatud andurist Euroopas.

Keskkonnaagentuuri direktor Taimar Ala rääkis, et LEELA andmed liiguvad otse Met Office'i serverisse. Tema sõnutsi on andmed tulevikus sisendiks ilmaprognooside ja hoiatuste koostamisel ja ka äikesekliima uurimisel.

Keskkonnaagentuuril endal on kaks Vaisala äikesedetektorit, mis kuuluvad Põhjamaade äikesedetektorite võrgustikku NORDLIS. Esimene neist paigaldati 2005. aastal Tartu-Tõravere meteoroloogiajaama ja teine 2017. aastal Lääne-Nigula meteoroloogiajaama.

2020. aastal registreeris NORDLIS-e välgudetektorite võrgustik Eestis 31 082 pilv-maa välku. See on 14 protsenti rohkem perioodi 2005–2019 keskmisest. Teist aastat järjest on pilv-maa välgulöökide arv ületanud 30 000 välku aastas. Kogu Eesti peale oli 2020. aasta äikesehooajal 65 äikesepäeva.

Äikesest saavad peagi teada anda ka vabatahtlikud vaatlejad. Lähiajal näeb ilmavalgust riiklik ilmaäpp ILM+, mille kaudu on võimalik lisaks muudele ilmavaatlustele registreerida oma äikesevaatlused, mis ametlikku äikesekaarti aitavad täiendada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles