Rakvere Lille Kodu töötajaid kahtlustatakse laste väärkohtlemises

Copy
Rakvere Lille Kodu osutab kinnise lasteasutuse teenust mõõduka või raske intellektipuudega ja käitumishäiretega lastele.
Rakvere Lille Kodu osutab kinnise lasteasutuse teenust mõõduka või raske intellektipuudega ja käitumishäiretega lastele. Foto: Marianne Loorents

Sotsiaalkindlustusamet tegi neljapäeval prokuratuurile kuriteoteate, milles palub uurida laste väärkohtlemise juhtumeid Hoolekandeteenuste AS-i Rakvere Lille Kodus.

Sotsiaalkindlustusametil on laekunud teabe põhjal alust arvata, et Rakvere Lille Kodu osa töötajaid on pikemat aega füüsiliselt ja emotsionaalselt väärkohelnud teenusel viibivaid lapsi. Prokuratuur on alustanud juhtumi menetlust. "Sotsiaalkindlustusametilt laekunud kuriteoteate alusel alustasime täna kriminaalmenetlust kontrollimaks kuriteokahtlusi seoses laste füüsilise ja vaimse väärkohtlemisega lasteasutuses ja kogume hetkel aktiivselt infot kõikide asjaolude väljaselgitamiseks," kinnitas Viru ringkonnaprokuratuuri prokurör Elle Karm.

Juhtumiga seotud inimesed on töölt kõrvaldatud, sotsiaalkindlustusamet on alustanud järelevalvet, suheldakse kogu personali, laste ja laste vanematega ning tehakse vajalikke samme, et taastada laste turvatunne ja alustada juhtunust taastumise protsessiga. Vajaduse korral on juhtunust mõjutatud inimestele kättesaadav psühholoogiline abi.

AS-i Hoolekandeteenused teenuste direktori Liina Lanno sõnul on sisejärelevalve läbi vaadanud kogu märtsikuu kaamerasalvestised kinnise lasteasutuse avalikest ruumidest ja töö jätkub. "Oleme tuvastanud kokku kolme töötaja seotuse juhtumitega.

Sisejuurdlus veel käib, et leida kõik töötajad, kes sellistest tegudest teadsid, kuid sellest ei teatanud. Järgmisena on meie eesmärk üle vaadata teenuse osutamine, et lastel oleks lasteasutuses igal hetkel turvaline," ütles Lanno. 

"Eile õhtul kell 21.45 sain telefonikõne, kuulsin äärmiselt kahetsusväärsest juhtumist ning kutsusin täna esimesel võimalusel laua taha sotsiaalkindlustusameti ja AS-i Hoolekandeteenused vastutavad isikud, et olukorrast ülevaade saada, jagada sotsiaalkindlustusametiga tööülesanded, kaardistada kogu toimunud sündmuste jada, võimalikud vead õigusaktides, lepingutes eeskirjades ja juhtimises," ütles sotsiaalkaitseminister Signe Riisalo. "Pärastlõunal läksin ise Rakverre kohale, et rääkida asutuse töötajatega ja kuulata ära nende hinnangud olukorrale."

Riisalo sõnul ei korva mitte miski kahju, mis on tekitatud lastele, sündmusi pealt näinud lastele ning nende lähedastele. "Väga loodan, et politsei ja prokuratuur selgitavad välja kogu tõe, ja vastutan selle eest, et selgitatakse välja kõik asjaolud, analüüsitakse kehtivat õiguslikku raamistikku ja tegevusjuhiseid, et vältida sarnaste olukordade tekkimist tulevikus. Ohvriks sattunud lapsed on eriti haavatavas seisundis, sest väärkohtlejad olid need, kes pidid tagama niigi keerulises olukorras lastele heaolu ja turvalisuse," märkis ta.

Kinnise lasteasutuse teenus (KLAT) on ööpäevaringne teenus, mida osutatakse lastele, kelle vabadust on piiratud kohtumääruse alusel. AS-i Hoolekandeteenused Rakvere Lille Kodu osutab kinnise lasteasutuse teenust mõõduka või raske intellektipuudega ja käitumishäiretega lastele. Teenust korraldab ja rahastab alates 2018. aastast sotsiaalkindlustusamet.

"KLAT-i eesmärk on tagada suure abivajadusega ja kõrge riskikäitumisega noortele turvaline keskkond ja stabiilsus. Need lapsed on väga suure traumakogemusega. Kinnistes lasteasutustes peab noor saama end tunda turvaliselt ja toetatult, mille tulemusena saab ta areneda ning kujundada uued käitumismustrid. Meil on kahjuks alust arvata, et täna selle teenuse osutamine Rakvere Lille kodus ei ole täitnud seda eesmärki. Meie esmane ülesanne on taastada täna teenusel olevate laste ja perede turvatunne," rääkis sotsiaalkindlustusameti ohvriabi osakonna ennetustalituse juht Kiira Gornischeff.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles