Aiaomanikud saavad osaleda Euroopa avatud aedade festivalil

Inna Grünfeldt
, ajakirjanik
Copy
Virulasi oodatakse osalema avatud aedade festivalil.
Virulasi oodatakse osalema avatud aedade festivalil. Foto: Eesti muinsuskaitse selts

Eesti Muinsuskaitse Selts kutsub Virumaa aiaomanikke osa võtma Euroopa avatud aedade festivalist 4., 5. ja 6. juunil.

Tänavu peetakse Euroopa avatud aedade festivali 4.–6. juunil ja selle teema on "Aed kui teadmiste varalaegas". Teemaga rõhutatakse, et korraliku aia rajamine nõuab tõsist tööd, suurt pühendumist, esivanemate tarkust ja mitmekülgseid uusi oskusi.

Festival on Prantsusmaa kultuuriministeeriumi ning Euroopa Nõukogu ühine algatus, juhtimaks tähelepanu aedadele kui rikkalikule, kuid samas sageli väga ohustatud kultuuripärandile. Osa ajaloolisi aedu ja mõisaparke on nüüdseks kadunud, nende asemele on rajatud autoparklaid ja ehitatud korrusmaju. Pahatihti puuduvad hooldusplaanid, restaureerimiskavad või üldse selge ülevaade aia väärtustest.

Alates 2018. aastast korraldatakse avatud aedade programmi umbes 20 Euroopa riigis, teiste seas osaleb Eesti. Ainuüksi Prantsusmaal avavad oma väravad külastajatele üle 2300 aia ja pargi – nii eraomanike, riigi kui ka kohaliku võimu hallatavad.

Aia tutvustamiseks võib aiaomanik teha huvilistele ringkäigu või lubada külalistel ise aiaga tutvuda. Võib korraldada näiteks töötoa, kus tutvustada aiapidamiseks vajalikke oskusi, aias elavaid taime- ja loomaliike, kontserdi või näituse.

Info ja registreerumine Eesti Muinsuskaitse Seltsi kodulehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles