Teeliste kirikud avavad taas uksed

Inna Grünfeldt
, ajakirjanik
Copy
Teelistele avab uksed ka Kadrina Katariina kirik.
Teelistele avab uksed ka Kadrina Katariina kirik. Foto: Vladislav Musakko

Teeliste kirikud alustavad hooaega. Uuendatud koduleht "Teeliste kirikud 2021" ning värskelt ilmunud trükis tutvustavad Eestis liikuvatele reisihuvilistele suveperioodil pikemalt avatud Eesti kirikuid ja pühakodasid. Lääne-Virumaal on avatud veerandsaja pühakoja uksed.

Igasuvise ettevõtmise "Teeliste kirikud" eesmärk on tutvustada nii kohalikele kui ka Eestit külastavatele turistidele kauneid ning paljuski unikaalseid Eesti sakraalhooneid: kirikuid, kabeleid, palvemaju ja kloostreid. 

Alates 13. sajandist on pühakojad olnud eesti kultuuri lahutamatuks osaks, moodustades väärtusliku osa meie kultuuri- ja kunstiajaloolisest pärandist. Linna, valla ja küla üheks paljudest vaatamisväärtustest on selle keskel kõrguv pühakoda, mille aastasadu püsinud müürid hoiavad eneses olulisi kunstiväärtusi.

Kuigi maailmas jätkub kriis ning see on mõjutanud kõigi, teiste seas pühakodade tegevust, avavad sellegi aasta suveperioodil paljud neist pühakodadest "Teeliste kirikute" raames uksed huvilistele. Loomulikult järgides seejuures kõiki riiklikult ja inimlikult ette nähtud piiranguid, ettekirjutusi ja muid reegleid.

Külastajatel palutakse olla mõistvad, kui mõne pühakoja avatud olemise ajad ei kattu trükises oleva infoga – tingituna hetkeolukorrast lähtub iga kirik ja kogudus parimast võimalikust viisist, tagamaks nii külastajate, koguduseliikmete kui ka töötajate turvalisust. Kõige kiirema ja täpsema info pühakodade avatud olemise tingimuste kohta saab trükises olevate kirikute kontaktandmetel ühendust võttes. 

Trükisest leiab enam kui 450 pühakoja eesti- ja ingliskeelse lühitutvustuse, lisatud on avatud kirikute kontaktandmed, jumalateenistuste ja palvuste ajad ning ülevaate saab kirikutega seotud majutuspaikadest. Informatsiooni avatud kirikute kohta leiab samuti projekti kodulehelt. Veebikeskkond on seitsmekeelne ning infot on võimalus lisaks eesti keelele lugeda inglise, saksa, soome, vene, rootsi ja prantsuse keeles.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles