Viru Instituut võtab sihiks Vaivara sõnaraamatu

Inna Grünfeldt
, ajakirjanik
Copy
Viru Instituudi logo.
Viru Instituudi logo. Foto: Viru Instituut

Viru Instituut alustas Vaivara murdekeele tundmaõppimise, kogumise ja jäädvustamisega. Vaivara murrakut, mis moodustab kirdemurde eraldi alarühma, asutakse Vaivara murdekeele rääkijate, teadlaste ja keelehuviliste abiga sõnastikuks vormima.

Viru Instituudi projektijuht Marge Lepik ütles, et innustust selleks suureks tööks saadi töörühmadelt “Rannakiele pesakane” Kuusalus ja “Lügänuse ajaluo ja kiele sõbrad”, kelle tegemistes on instituut samuti osaline olnud.

Murdesõnastiku sünniks palub Viru Instituut abi endistelt ja praegustelt Vaivaraga seotud inimestelt murdesõnade ja näidete juurde otsimisel. Selleks avati Facebookis aruteludeks ja materjali tutvustamiseks oma grupp “Vaivaru ajaluo ja kiele soprad”. Sinna võib saata nii üksikuid sõnu kui ka fotosid kirjalikest tekstidest, kus on kasutatud Vaivara murdekeelt, näiteks postkaartidel, kirjades, trükistes või mujal.

“Sealt kandist on põliselanikud või nende järeltulijad suurelt lahkunud, nii et otsime neid üle Eesti. Tore oleks, kui Vaivaraga seotud inimesed saadaksid oma sõnu, mälestusi, fotosid Vaivara kihelkonna ja kohaliku keele kohta Facebooki või siis mulle,” ütles Marge Lepik. Infot saab saata aadressil marge@viruinstituut.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles