Amet ei luba Kunda jõge paisutada ja seal hüdroelektrijaama käivitada

Piret Saul-Gorodilov
Copy
Kohus nõustus keskkonnaametiga, et hüdroenergia kasutamine Kunda I paisul ei ole hädavajalik ja asendamatu.
Kohus nõustus keskkonnaametiga, et hüdroenergia kasutamine Kunda I paisul ei ole hädavajalik ja asendamatu. Foto: Elina Leiner

Täna toimus veebikeskkonnas keskkonnaameti korraldatud avalik arutelu, kus räägiti AS-i Generaatori esitatud keskkonnaloa taotlusest Kunda jõe paisutamiseks, vana hüdroelektrijaama laiendamiseks ja käivitamiseks.

2020. aasta septembris esitas AS Generaator keskkonnaametile tähtajatu keskkonnaloa taotluse Kunda jõe paisutamiseks ja hüdroenergia kasutamiseks, et hakata Kunda I paisul tootma elektrienergiat. Pais asub Kunda linnas Jõe tn 21 kinnistul. AS Generaator soovib paisu ümber ehitada, laiendada ja alustada elektri tootmisega. Muu hulgas tahetakse juurde rajada kruvikalapääsu ja -turbiini, mis aga seniste andmete ja tehtud uuringute põhjal ei võimaldaks siiski kõikidel Kunda jões elavatel liikidel veekogus vabalt liikuda. 

"Sellise tegevuse lubamine läheks ka vastuollu Natura 2000 ehk üleeuroopalise kaitsealade võrgustikku kuuluva Sirtsi loodusala ja Kunda jõe hoiuala kaitseeesmärkidega ning pärsiks veekaitseeesmärkide saavutamist," selgitas keskkonnaameti veeosakonna juhtivspetsialist Karina Laasik, miks keskkonnaloa andmisest keelduti. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles