Kunstnikud seavad Kreenholmis võrke

Inna Grünfeldt
, ajakirjanik
Copy
Kreenholmi manufaktuuris töötasid tuhanded naised.
Kreenholmi manufaktuuris töötasid tuhanded naised. Foto: Eero Vabamägi

Kunstnikud Kristi Leppik ja Erika Tuulik kavandavad suveks Narva Kreenholmi ühisnäitust – ruumiinstallatsiooni “Võrku püütud”, kus viis kilomeetrit mustritesse seotud nööri ajaloolises ketrustsehhis tekitab võimsa ruumikogemuse ja fotod loovad inimese kohalolu tohutusse seoste rägastikku.

Rohkem kui kümne tuhande töölisega mammutettevõte asus muljet avaldavas hoonekompleksis mühisevate koskede vahel. Seal elasid ja töötasid kangrud, kudujad oma peredega. Kogu nende elu oli sinna koondatud, et võimalikult efektiivsemalt tööjõudu ära kasutada.

“Minu vanaema ema elas ja töötas siin, siia ta ohverdas oma lühikese elu, ta suri 34-aastasena tuberkuloosi, jättes elu tõmbetuultesse kolm väikest last,” rääkis üks idee autoritest Kristi Leppik. “Installatsioon on kummardus talle, mu vanaema emale, ja selle läbi kõigile naistele, kes olid Varesesaarele seotud. See räägib inimese ja eelkõige naise võimalustest ja võimatustest, mis seovad tema elu. Ja esitab küsimusi: kuidas määravad elu ja elukäiku sündimise aeg ja ruum ning sugu, mis teeb meist ohvrid, kuidas tulla toime väljapääsmatuse tundega, kas elu on lõks?”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles