Porkuni järve kallastel võideldi kooreüraskitega

Veiki Ojaperv
, Tegevtoimetaja
Copy
Porkuni kooli õpilased on mitmel korral õpetajatelt uurinud, miks need postkastid seal puude küljes on. Kolmapäeval said nad sellele küsimusele vastuse.
Porkuni kooli õpilased on mitmel korral õpetajatelt uurinud, miks need postkastid seal puude küljes on. Kolmapäeval said nad sellele küsimusele vastuse. Foto: Marianne Loorents

Täna kogunesid Porkunis metsaga seotud inimesed ja Porkuni kooli õpilased, et täiendada enda teadmisi kooreüraski, kuusepuude ühe suurima vaenlase kohta. Nende Eesti metsi ägedalt rünnanud putukate arvukus on vähenemas.

Kooreüraskid tegid mõned aastad tagasi Eesti kuusemetsades suurt laastamistööd – soojad suved ja tormised ilmad aitasid nende populatsiooni kasvule kaasa. Tuul murrab puid ning kooreüraskitele meeldivadki just viga saanud ja nõrgad puud. Kui selliseid puid metsast ei eemaldata, võib kahjurite levik kontrolli alt väljuda.

Tänavu on pilt oluliselt parem kui mullu, sest eelmise aasta kevad oli üsna jahe. “Soojadel suvedel saavad kooreüraskid kaks põlvkonda järglaseid, eelmine aasta nii ei läinud. Lisaks mida rohkem kooreüraskeid, seda rohkem parasiite või röövputukaid, kes omakorda kooreüraskitest toituvad,” kõneles infopäeva korraldaja, põline metsamees Maido Urbas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles