Anonüümseid kriipseldusi aegadetagusest Kadrinast

Andres Pulver
, ajakirjanik
Copy
Varemed rahvamaja kõrval, millest Sõber X juttu teeb, ehk kunagine Kruusimäe kõrts lammutati õige pea pärast leheloo ilmumist.
Varemed rahvamaja kõrval, millest Sõber X juttu teeb, ehk kunagine Kruusimäe kõrts lammutati õige pea pärast leheloo ilmumist. Foto: SA Virumaa Muuseumid

Omal ajal olid ajakirjanduses popid satiirilis-iroonilised olukirjeldused. Kas just päris laimavad paskvillid, aga kohati tundub, et midagi sinna kanti küll. Päris laim just ei ole, aga puhta kullana ei maksa neid omaaegseid kirjatükke ka võtta.

Virumaa Teataja avaldas 1931. aasta 21. mail varjunime Sõber X taha peitunud sulesepa loo “Kriipseldusi Kadrinast”, mis kuulub just niisuguste kirjutiste hulka.

“Virumaa läänepoolses osas Rakvere–Tapa vahel asub üks Undla valla osa – Kadrina. Ehkki ta administratiivselt kuulub vallale, siiski kohalikud “bürjerid” oma sisimas tunnevad sarnast sõna kui “alev”. Vist seepärast ongi Kadrina valinud enda laienemiseks kolm suuna – põhja, lõunasse ja idasse kuna läänepoolne osa, kus asub vallamaja, on jäetud puutumata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles