Viinistul avatakse Eduard Wiiralti loomingu uuendatud väljapanek

Inna Grünfeldt
, ajakirjanik
Copy
Wiiralti saalis Viinistul saab süüvida kunstniku loometeesse ja šedöövritesse.
Wiiralti saalis Viinistul saab süüvida kunstniku loometeesse ja šedöövritesse. Foto: Kaidi Kutt

Viinistu kunstimuuseumis avatakse pühapäeval Eduard Wiiralti saalis uuendatud väljapanek, mis annab ülevaate Wiiralti kui ühe sügavamõttelisema ja peenetundelisema eesti kunstniku loometeest ja šedöövritest. Viinistu kunstimuuseumis asub suurim ja mitmekesiseim Wiiralti teoste erakollektsioon, mis hõlmab enam kui 200 teost kunstniku Pariisi-perioodist, sõja ajal ja järel loodust.

Wiiralti loomingu päralt on juba varem olnud üks Viinistu kunstimuuseumi saalidest, millele on seoses muuseumi ekspositsiooni ümberkorraldamisega antud nüüd uus ilme ja mis keskendub autori teoste paremikule vastavalt kogus esindatud loomeperioodidele.

Väljapaneku kuraatori, põhjalikult Wiiralti loomingut uurinud Eesti kunstimuuseumi teaduri Mai Levini sõnul on erakogus eriti hästi esindatud esimene ja teine Pariisi-periood, aastad Eestis ja Rootsis ning viimane loomejärk Pariisis. Kogu väljapanek on kujundatud lähtuvalt Wiiralti enda kunagi kirja pandust ehk vormistatud lihtsalt, mis võimaldab töid ka lähedalt vaadata. Nii on tollele ajale tüüpilist väikeseformaadilist graafikat hõlbus uurida ka noorematel külastajatel, kellele on suunatud muuseumi värske haridusprogramm.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles