Must-kärbsenäpp

Peep Veedla
, hobiornitoloog
Copy
Must-kärbsenäpp looduses.
Must-kärbsenäpp looduses. Foto: Peep Veedla

Kel koduaias mõni pesakast üles pandud, on kindlasti must-kärbsenäpiga vägagi tuttav. Need linnud asustavad pesakaste suurima heameelega ning on varmad ägedaid võitlusigi tihaste või teiste liikidega, kes enne kärbsenäppide saabumist aprilli lõpus või mai alguses on pesakasti elama asunud, maha pidama.

Väikestelt tihastelt või lepalinnult võib õnnestuda pesakast ka üle lüüa, kuid rasvatihase või põldvarblase käest pigem mitte. Võitlejahingega on must-kärbsenäpp igal juhul ja ei pelga ka endast tugevamatega jõudu katsuda.

Enne aprilli lõppu ei kipu must-kärbsenäpp kohale jõudma, sest tulla on tükk maad, talve veedab ta Aafri­kas siin- või sealpool ekvaatorit. Enamasti küll siinpool. Soe talle meeldib, sest soojas õhus on alati rohkem putukaid liikvel kui jahedas. Aga teadagi, ega meil enne maikuud seda sooja kipu kuigivõrd olema. Eks vajaduse korral leiab must-kärbsenäpp ka maapinnalt miskit söögikõlblikku, aga ühele endast lugu pidavale näpile ei ole see just liiga meelepärane toitumisviis. Peab ju oma nime õigustama!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles