Õuna Kodu ehk Kuidas erivajadusega inimesed iseseisvuvad

Katrin Uuspõld
, ajakirjanik
Copy
Virumaa Tugiteenuste juhatuse liige Ene Augasmägi (paremal) ja Õuna Kodu juhataja Anu Karajev ütlevad naljatades, et neil töötamiseks peavad olema punast värvi juuksed – ilma sõbraliku naljata selles töös ei saa.
Virumaa Tugiteenuste juhatuse liige Ene Augasmägi (paremal) ja Õuna Kodu juhataja Anu Karajev ütlevad naljatades, et neil töötamiseks peavad olema punast värvi juuksed – ilma sõbraliku naljata selles töös ei saa. Foto: Marianne Loorents

Tapal Õuna tänaval on vana MEK-i roheliseks ja kollaseks võõbatud maja. Esimesele korrusele on MTÜ Virumaa Tugiteenused ehitanud kunagistest kabinettidest kodud vaimupuude ja psüühikahäirega inimestele, teisel on töötuba ja päevakeskus, kus liitpuuetega inimesed on hoitud ajal, mil nende pereliikmed on tööl.

Päeval, mil fotograaf Marianne Loorentsiga Tapa Õuna Kodu külastame, on õhus veidi elevust – Nastja, üks elanikest, tähistab oma sünnipäeva. Selleks puhuks on ta küpsetanud koogi ja loomulikult on kõik Õuna Kodu elanikud teda õnnitlemas.

Õuna Kodus on täpselt aastajagu päevi elanud koos üheksa inimest, üks koht on veel vaba. Ametlikult on see kogukonnas elamise teenus. See tähendab, et päeva ajal käivad tegevusjuhendajad ja öösel ollakse omapäi. Aga on valvetelefon ning Õuna Kodu juht Anu Karajev on vaid kõne kaugusel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles