Virumaa Suvesaund 2021 - lähemalt võistluslugudest

Mart Rauba
, ajakirjanik
Copy
Foto: Kollaaž: Toomas Erapart

Rahvahääletus kestab kuni 6. juunini Suvesaundi kampaanialehel. Rahvahääletusel saab ühelt IP-aadressilt iga 24 tunni jooksul anda ühe hääle.

Konkursi "Virumaa suvesaund 2021" võitja selgub 12. juunil rahvahääletuse ja žürii antud häälte liitmisel saadud tulemuse põhjal.

1. J-SIN – "Hypnotized"

"Muusika on minu elus alati mänginud väga suurt rolli tippspordi ja muude hobide kõrval. Pole vahet, mida ma teen, alati soovin muusikat kõrvale."

Rakverest pärit J-SIN tahtis teha muusikat alates sündimise hetkest, kuid alustas sellega aastal 2019, kui täitus üks unistus ja vanemad kinkisid talle sünnipäevaks süntesaatori. Esimene lugu valmis kingitusena emadepäevaks.

Suurimaks inspiratsiooniallikaks peab ta Freddie Mercuryt, edasi tulevad Tech N9ne, Gorillaz ja System of a Down. J-SIN tunnistab, et armastab agressiivset muusikat.

"Hypnotized" räägib tunnetest ja mõtetest, mis valdavad meest, kes märkab seksikat naist. Eelžürii leidis, et tegu on korraliku 1980-ndate stiilis uue laine sündipopiga, mille kaunite kardinate vahelt paistab ka tiba tumedam pool. Nagu Joy Division kohtaks Depeche Mode’i Rakveres.

2. Kermo Aart – "Oled"

"Aja jooksul on muusika tähendus minu elus muutunud. Kunagi oli see lihtsalt tegevus koos teiste inimestega, nagu ajaviide. Nüüd on see nagu teraapia ja osa minu iseloomust."

Kermo Aart on mänginud pille ja laulnud koorides juba kümme aastat. Esimese pillina õppis ta saksofoni, hiljem klaverit ja kitarri. Rakvere reaalgümnaasiumi eri kooride koosseisus on saavutatud kõrgeid kohti nii mõnelgi välismaisel konkursil. Aktiivselt tegutseb ta ka bändis Kunnelistid, kus mängib kitarri. Kermo Aart tunnistab, et eelistab kuulata klassikalist rokki eelmisest sajandist, artiste nagu The Beatles, The Who, Queen, Led Zeppelin, Urmas Alender ...

"Oled" räägib sellest, kui keegi on su jaoks olemas – lihtsalt sind valvamas. Eelžürii leidis, et tegu on ilusa looga. Biitlitest ja Alenderist tiivustatud lauljal-laulukirjutajal on kindlasti head võimalused enda valitud rajal.

3. Peeter Selis Thomson – "Rakvere, tarvas, kand ja varvas"

Peeter Selis Thomson on kolm autoriplaati väljastanud artist, kes viljeleb rokki ja rahvalikku muusikat. Biitlid, aga ka Blood, Sweat & Tears ja Earth, Wind & Fire on tema mõjutajad kaugemast ajast.

Tema muusikaline teekond on olnud pikk ja üsna kirju. Kui valikuliselt mõnda seika mainida, siis 1980. aastal sai temast ENSV rahvaloomingu ja kultuuritöö teadusliku keskuse levimuusika, tantsu ja disko osakonna juhataja. Peeter Randmaga 1987. aastal moodustatud duoga “Peeter ja Peeter” esitati rahvarinde miitingutel isemajandamisteemalist laulu "Lase ise majandan Eestimaal". Lustakaid etteasteid on mees teinud nii kruiisilaevadel kui ka festivalilavadel ja pubides.

"Rakvere, tarvas, kand ja varvas" räägib enda eest. Nagu ka eelžürii nentis, meeldib rahvalik muusika rahvale ikka. Sellist tralli niisama ei tee, sellega on vaeva nähtud.

4. Joosep Koov + Jaagup Koov + Heiki Koov – "Tarva laul"

Koolipoistest vennad Joosep ja Jaagup Koov on aastaid laulnud poistekooris, õpivad mõlemad viiulit ning on osalenud mitmel laulupeol. Koos poistekooriga on käidud esinemas Hiinas, Maltal, Tšehhis, Iisraelis jne. Viiulimäng on aga viinud neid igal suvel esinema folgifestivalidele Itaalias, Horvaatias, Tšehhis ja mujal.

Rakveres sündinud ja elanud Heiki Koov töötab majandusjuhatajana Tallinna muusikakeskkoolis ja on Lääne-Virumaa monumentide uurija.

“Tarva lauluga" on poistel suured plaanid: "Me soovime, et “Tarva laul” kujuneks maakonnas rahva ühislauluks, mida hakatakse laulma näiteks spordivõistlustel, laulupäevadel, aga miks mitte ka perekondlikel sünnipäevadel, aiapidudel, kohalike kooridega."

Eelžürii oli väga üllatunud, nähes ja kuuldes noori laulmas üht tõelist vana kooli marssi. Kindlasti eristub see selgelt teistest võistluslugudest.

5. Ra Kurss – "Kõik on hää"

Ra Kurss on räppmuusikaga tegelenud umbes 15 aastat ja salvestanud nime all J.R.Rhymes koos pundiga RLV Massive. Armastus muusika vastu on teda saatnud läbi kogu elu. Kuigi ta leiab midagi pea igast žanrist, on teda enim inspireerinud drum'n'bass, hiphop, rokk, punk ja reggae.

Produtsent Josh Jay südamele on eriti lähedal house ja drum'n'bass. 13 aastat kestnud muusikutee jooksul on ta võitnud mitmeid remiksivõistlusi: kolmel aastal järjest “Eesti otsib superstaari” remiksivõistluse ja rahvusvahelise Púr Múddi remiksivõistluse.

"Kõik on hää" on positiivse sõnumiga üdini elujaatav reggae-räpp. Eelžürii meelest on väga tore, et üks selline meloodiline ja pooleldi laulev räpilugu ka suvesaundi tiitlit jahtimas on. Reggae-rütmid on jäävad suviseks muusikaks.

6. Lislee Lelill – "Sa tulid eile külla"

12-aastasel Lisleel on selja taga kuus aastat Tapa muusikakoolis klaveri erialal, kus ta õppis nii klassikalist, kui ka popmuusikat. Omal käel on ta juurde õppinud natuke kitarri ja ukulelet.

"Sa tulid eile külla" räägib ühe noore suvistest tegemistest. Koertest, hobustest, päikesest ja jalgrattasõidust.

Eelžürii pidi nõustuma, et tegu on kõige kiiremini kummitava jääva palaga sel konkursil. Lihtne, südamlik, vahetu ja täpselt parajal määral kummaline plikapopp eristub selgelt kõigist võistluslugudest, luues ilmselt täiesti eraldi kategooria.

7. Peegelpilt – "Kiirteel"

"Muusika loomine annab elu, uut hingamist, vanast lahtilaskmist, tervenemist. See annab

võimaluse tekkida ühisel ja unikaalsel keelel, selles kasvada ja areneda ning kaduda hetkekski teise maailma."

Ansambel Peegelpilt on vanadest tuttavatest ja sõpradest üsna hiljuti loodud kollektiiv, kes publikule esineda polegi veel jõudnud. Bändi solist on Väike-Maarja juurtega imekaunilt heliseva häälega Helina-Victoria Pilt. Taustavokalist ning ühtlasi viiulimängija on Hanna Miina Kivisäk, klahvpille ja akordionit mängib Madis Pilt, bassimees on Mart Nõmm ja trummide taga Karl-Markus Kohv. Stiilidest on palasse põimunud poppi, dässi, pisut ehk folki.

"Kiirteel" on kaua sahtlis hoitud pala, mille Helina-Victoria Pilt kirjutas tudengipõlves, kui elu oma tempos ja heitlikkuses tunduski justkui kiirtee. Eelžürii hinnangul on lugu äärmiselt küps ja professionaalne. Curly Stringsi menu toel edetabelite tippu jõudnud kaunis folkmuusika leiab kindlasti austajaid igas Eesti otsas.

8. Onkel Jonkel – "See suvi"

2020. aasta algul sõpradest ja koolivendadest moodustunud rühmitus Onkel Jonkel viljeleb muusikat Viljandis, kuid on endaga kaasa võtnud palju Lääne-Virumaa muret, rõõmu, homofoobsust ja gay pride'i. Onkel Jonkeli laulukirjutaja ja solist Georg on pärist Kadrinast ning lõpetanud Rakvere muusikakooli tšello erialal. Keskkooli ajal mängis ta bändis Waxxers/Vahatajad. Praegu õpib ta Viljandi kultuuriakadeemias helitehnoloogiat.

"See Suvi" räägib karantiini ajal tekkinud armastusest. Eelžürii jalad pani lugu tatsuma. Tegu on mõnusa indie-rokiga, mis sobib hästi suvisteks autosõitudeks. Lahe, et ka loo sõnad on ajastule omase vimkaga.

9. Leiner – "Heat Up"

Rakveres sündinud ja praegu Tallinnas elav Leiner on tuntud nimi kõigile, kes kursis Rakvere alternatiivmuusikaga. Koostöös plaadifirmaga Lejal Genes on Leiner ilmutanud Rakvere näoga house-muusikat juba kaua. "Tont teab mis ajast," nagu mees ise ütleb. Seekord Leiner aga üllatas ja esitas konkursile hoopis teises žanris loo.

"Heat Up" on kerget 90-ndate nostalgiat kandev toores, samas üsna atmosfääriline jungle’i pala. Eelžürii hakkas pead üles-alla liigutama ja tunnistas, et teist sellist pala sellelt konkursilt ei leia.

10. Mortheus + KRT + Laura Junson – "Smile"

Produtsent Mortheus ehk Morten-Endrik Milder ja KRT ehk Kaur Terep on kaks sõpra, kellele meeldib koos muusikat luua. Morten-Endrik Milder töötab helitehnikuna Rakvere teatris, kus on loonud ka muusikalise kujunduse lavastusele “Oi, Johnny”. 2016. aastal osales ta Eesti Laulul Kéa esitatud looga “Lonely Boy”.

Kaur Terep on muusika- ja kitarriõpetaja, kes lisaks laulab ja näitleb, näiteks teeb ta kaasa Vaba Lava kooriooperis “Liustikud” ning mitmes Põltsamaa suvelavastuses.

"Smile", mille vokaali taga lauljatar Laura Junson, on pühendatud sõprusele ja ühistele seiklustele. Lugu loob paralleele ellusuhtumisega, mille korral ka rasketel hetkedel suudetakse leida midagi head ja positiivset. Muidugi on teada fakt, et väike naeratus viib kaugele. Eelžürii leidis, et tegu on väga stiilipuhta ja raadiosõbraliku popfolgiga, mis sobib suvesse hästi.

11. KLAUZ – "Täis pokaalid"

"Kuniks kogu looming tuleb orgaaniliselt, niikaua ka musitseerin, ja kui see ka kellelegi meeldib, siis see on boonuseks."

KLAUZ hakkas räppima kaks-kolm aastat tagasi, mil sõbra helistuudios hängimine oli kasvanud tõeliseks kireks muusika vastu. Ideid ammutab ja šnitti võtab ta paljudest žanritest, rokist house’ini. Koos Rakvere räppari R.V-ga on tal nüüdseks päris palju lugusid, nii mõnigi neist on ka saja tuhande kuulamiskorra piiri juba ületanud.

"Täis pokaalid" kirjeldab üht mõnusat Tinderideiti, mis juba eos paistab hästi lõppevat. Eelžürii arvates voolab see lugu päris hästi. Konkursile laekunud räpilugudest on selle autor kõige noorem, samas on loo biit ehk kõige lähemal 90-ndate sämplipõhisele kõlale.

12. Culpas + Anni + Sixten – "Päike & Q"

Kadrina kandi mehed Culpas ja Sixten tegid koos bändi juba siis, kui käisid kaheksandas klassis. Praegu teeb Culpas räppi nii sooloartistina kui ka bändiga Ruckus. Sixten on liikunud raskema muusika suunas ja mängib alternatiivrokkansamblites Bloodfeather ja Noodle Charity. Kuigi nad alati lugusid koos ei tee, on meestel ühine eesmärk – luua elavat ja inspireerivat muusikat, videoid, tekste ja instrumentaalpalu ning seda ise nautida. Kui see veel kellelegi meeldib, on see puhas boonus. Nende ühisele loole lisab oma refrääniga särtsu juurde Culpase elukaaslane Anni.

"Päike & Q" on funk’i astumise ja humoorikate sõnadega räpilugu, mis räägib veidi viltu läinud Tinderi kohtingust. Eelžürii leidis, et lugu tekitab suvise tunde küll. Ning värske ja eluline storytelling ajab muigama ka, mis on ainult hea.

13. Cydefect + lasteansamblid – "Muutused"

Cydefect on Rakveres juba ligi kaheksa aastat tegutsenud meloodilist metal’it viljelev kooslus, mille koosseis on jäänud muutumatuks. Bändi kuuluvad Kadri Mark (solist), Meiko Udras (bass), Reino Vara (kitarr) ja Martin Mark (trummid). Seni edukaim singel "Heal" ilmus möödunud suvel ja sai palju positiivset vastukaja nii Eestis kui ka välismaal.

"Muutused" sündis spetsiaalselt Virumaa Suvesaundi raames ja erineb bändi senisest loomingust märkimisväärselt. Tegu on nimelt nende esimese eestikeelse looga, esimese räpilooga ja kindlasti esimese looga, kus löövad kaasa mudilaskoorid Sõmerult ja Rakverest. Eelžürii nõustus, et tegu on väga kvaliteetse, sõnumit ja väge täis palaga.

14. Acadeemikud – "Ema"

"Muusika määrab ilmselt selle, kes me oleme. See näitab, et ka koolis saab edukalt tööd ja huvi ühendada, tuleb vaid tahta."

Acadeemikud on õpetajatest koosnev rokkbänd, kes tänaseks tegutsenud juba rahuldavad kolm aastat. Selle aja sisse jääb palju kontserte, debüütalbum "Akadeemikud" ning osalemine tänavusel Eesti Laulul palaga "Trapped". Praegu käib töö teise stuudioalbumiga, mis peaks ilmavalgust nägema 2021. aasta septembris.

Bändi võistlusloos kuuleme koolidirektor Raigo Prantsi laulmas ja kitarril musitseerimas, IT-juht

Urmas Kaiot mängib basskitarri ja muusikaõpetaja Tarmo Kesküll trumme. See lugu on eriline, kuna mikrofoni ei hoia klassiõpetaja Maaja Vilipõld ning klahvide tagant puudub inimeseõpetuse õpetaja Evely Traublum-Rambi.

"Ema" salvestati bändi meespere poolt üllatuseks kõikidele emadele ja bändi naisperele. Eelžürii meelest on see üks tõsiselt ilus lugu. Ning täiesti uskumatult lahe, et õpetamise kõrvalt muusikat teha jõutakse!

15. Retronid + Eesti Gun + Liisa – "Suve ootus"

Retronid on läbi ja lõhki Rakvere bänd, kes sel korral on käed löönud legendaarse Eesti Guni (ansambli Kristjan frontman Gunnar Loho) ning Laekvere kultuurimaja juhataja Liisa Uukkiviga. Ühise loomejõu vili on loodud spetsiaalselt Suvesaundi konkursi tarbeks.

"Suve Ootus" on väikese reggae-nõksuga rahvalik suvelugu. Eelžürii leidis, et tegu on väga kvaliteetse looga, mida jaanipäeval kindlasti paljude lõkete ääres lasta võiks.

16. Kain – "Messed Up"

"Iga laulu väljastamine tundub hetkel juba saavutusena, arvestades varasemat tendentsi poolikuid lugusid sahtlisse kirjutada."

Juba varasest noorusest muusikahuvi üles näidanud Kain elab küll Tartus, kuid on pärit Kihleverest. Oma kõrvadesse on ta aastate jooksul lasknud räppi, indie’t, rokki, indie-poppi, neosouli ja vahel ka metal’it – kõike, mis leiab kõlapinda ta südames. Ning kuigi muusika on saatnud Kaini kogu elu, on ta käesolevast aastast võtnud südameasjaks luua muusikat veelgi aktiivsemalt. Raadio 2 juba noppis tema eelmise loo "Anchor" nädala demoks.

"Messed Up" räägib sellest, kuidas oleme kõik natuke omamoodi ja kuidas omavahelises suhtluses sellest tihti konfliktid võivad sündida. Kuid lõpuks saame sellest alati üle ja liigume edasi. Eelžürii nõustub, et mitte ükski eelnimetatud muusikastiil ei ole Kaini saundi mõjutamata jätnud, tegu on äärmiselt nauditava, veidi uneleva lo-fi-, veidi hiphopi-, täiega souli- ning igal sammul indie-palaga.

17. Siret Tuula – "Eesti suvi"

Siret Tuula on Tapal sündinud ja kasvanud lauljatar, kellest saime hiljuti kirjutada järjest päris palju. Neiu osalemine Soome talendisaates “The Voice of Finland” hoidis pikalt pingul paljusid närve ning lõppes poolfinaali jõudmisega. Siret Tuula on aastate vältel katsetanud väga erisuguseid muusikastiile, laulnud muuseas ka punkbändis, kuid viimaste lugudega jäänud truuks pop-jazz-stiilile. Kõige tipuks on ta ka andekas näitleja, kes teinud aastaid improteatrit ja löönud kaasa mitme harrastus- ja projektiteatri etendustes.

"Eesti suvi" on inspireeritud lühikesest põhjamaa suvest, kus tuleks nautida iga ilusat hetke koos oma lähedastega. Eelžürii leidis, et kui see pole popmuusika, siis nad ei tea, mis see on. Korraliku produktsiooniga ja ilusasti läikima lihvitud suvepala. Ilmselt juhtub suvel sedagi, et roadtrip’i ajal tuleb raadio kõvemaks keerata, kuna Siret seal laulab.

18. CLDRS – "Capsize"

Produtsent CLDRS on muusikaga tõsisemalt tegelenud viimased kaks aastat, kuid muusikateooriat hakkas ta ammutama ta juba kümneaastasena klaverit õppima asudes. Kõige olulisemaks mõjutajaks nimetab ta festivalimuusikat, täpsemalt stiile future house ja deep house. Viimasel ajal on tema huviorbiiti sattunud ka popmuusika. Muusikaliste mõjutajatena märgib ta ära Mike Williamsi, Brooksi ja Cheat Codesi.

"Capsize" on suvine poplugu. Eelžürii pidi tunnistama, et see on esimene võistluslugu, mida kuulates tundsid nad ennast vanana. Rakvere koolipoisi valmis treitud EDM-i track lisab kindlasti konkursile moodsat põksu.

19. Klaus – "Scorpion"

"Alguse sai see sellest, kui ükskord mõtlesin lihtsalt, et huvitav, kuidas muusikud muusikat teevad. Hakkasin natuke internetis uurima ja leidsingi siis erinevaid programme ja hakkasin ka ise proovima."

Klaus on elektroonilise muusika produtseerimisega tegelenud viimased kaks aastat, kuid muusikakoolis hakkas ta trumme ja klaverit õppima juba kuueaastaselt. Teda on inspireerinud sellised produtsendid nagu Kbeazy, Pierre Bourne, Whitearmor, Xtravulous, Darkboy, ning need on vaid mõned paljudest. Ühe läbitud verstapostina mainib Klaus, et ta on nüüdseks teinud üle kolmesaja biidi. Eesmärk on hakata tegema koostööd ka teiste artistidega, kellele tulevikus oma biite pakkuda.

"Scorpion" on trap’i biit, mis sai sellise nime, kuna meenutab kõrbet ja kuumust. Eelžürii avastas, et Klausi puhul vist ongi tegu ainsa julgega, kes on võistlema saatnud ainult instrumentaalpala. Aga trap’i stiil on hiphopis endiselt kuum, äkki leiab Klaus selle konkursi abiga kellegi, kes järgmise aasta konkursil juba tema biidile räpib.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles