384 ebapärlikarpi koliti Põlulast kodujõkke tagasi

Aivar Ojaperv
, ajakirjanik
Copy
Loodusemeeste raske töö: Põlula kalakasvanduse spetsialist Ivar Tallerman (vasakul) ja RMK juhatuse liige Kristjan Tõnisson paigaldavad jõkke konteinereid noorte ebapärlikarpidega.
Loodusemeeste raske töö: Põlula kalakasvanduse spetsialist Ivar Tallerman (vasakul) ja RMK juhatuse liige Kristjan Tõnisson paigaldavad jõkke konteinereid noorte ebapärlikarpidega. Foto: Ain Liiva

Sada aastat tagasi kinkis Lahemaa tegija maapoiss oma väljavalitud piigale pärli, mille saamiseks pidi ta jõest leidma ja seejärel surmama ebapärlikarbi. Kui õnneks läks, oli tühje loose umbes 50, enne kui pihku sattus pärliga karp, aga toona oli neid loomakesi veel palju ja selline röövpüük ei laastanud asurkonda lõplikult.

Aastal 2021. elab ebapärlikarp Eestis vaid ühes Lahemaa jões 10–12 kilomeetri pikkusel lõigul. Ega ta siin põhjarannikul rohkem levinud polnudki – ka sada aastat tagasi leiti teda vaid sellest jõekesest ja lisaojadest, sest ebapärlikarp on elutingimuste suhtes väga nõudlik. Isegi nii valiv, et kuulus ja tervendav Lavi allika vesi talle näiteks ei kõlvanud, kuigi tehistingimustes prooviti teda ka selles kasvatada.

Ebapärlikarp on kunagi elanud ka vähemalt kolmes Lõuna-Eesti jões, kuid neis on ta välja surnud. Lätis Koiva vesikonnas elab ebapärlikarp praegu veel kolmes jões.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles