Juhtkiri: Mädapeal ongi midagi mäda

Virumaa Teataja
Copy
Virumaa Teataja.
Virumaa Teataja. Foto: Meelis Meilbaum

Tavaline inimene ei tea eriti palju haruldasest puuseenest leht-kobartorikust. Samuti puudub tal ilmselt sügavam teadmine puisniitude ökosüsteemist. Ometi tunneb tavaline inimene ära songermaa, kui ta seda näeb. Seega on üsna kurb lugeda olukorrast Rakvere külje all asuva Mädapea tammiku puisniidul, mis on aastaga tundmatuseni muutunud.

Tegelikult polegi tavalisel inimesel suurt sellest, et Mädapea on üks väheseid leht-kobartoriku kasvukohti kogu Euroopas. Tammik on temale ilus paik, kus jalutada. Kes teab, kui väga metsarahvas me oma viimaste põlvkondadega oleme, aga siiski – tammik on juba kõla poolest see kõige väärikam mets. Mida aeg edasi, seda enam võiks üht ilusat tammikut nimetada lausa eksootikaks, ja puisniit on Mädapea tammiku lahutamatu osa.

Kohati tundub, et nii mõnigi asutus, kelle hoolde on meie kauni looduse käekäik usaldatud, ei tee oma tööd samasuguse hoolega, nagu metsarahvalt oodata võiks. Keskkonnaameti arusaamad jäävad tavalisele inimesele sageli arusaamatuks. Rääkida ju võib, et kõik on hästi ja kõik on korras, aga peale vaadates pole Mädapea lähistel asuv tammik koos oma haruldaste seentega mitte maastikukaitseala, vaid songermaa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles