Päästeameti inspektorid võtavad luubi alla kortermajad

Eva Samolberg
, peatoimetaja
Copy
Kortermajades puhkenud tuleõnnetustel on sageli traagilised tagajärjed, kui päästjad ei pääse kiiresti abivajajateni. Pildil tulekahjus kannatada saanud trepikoda Tapal asuvas kortermajas.
Kortermajades puhkenud tuleõnnetustel on sageli traagilised tagajärjed, kui päästjad ei pääse kiiresti abivajajateni. Pildil tulekahjus kannatada saanud trepikoda Tapal asuvas kortermajas. Foto: Marianne Loorents

 Järgmisel nädalal, 7.–11. juunini, korraldavad Ida päästekeskuse ohutuse järelevalve büroo inspektorid nii Lääne- kui ka Ida-Virumaal kortermajades kontrollkäike.

Lisaks tavapärasele tuleohutusnõuetele vastavuse kontrollimisele võetakse fookussesse uue, 1. märtsist kehtima hakanud siseministri määruse nr 17 "Ehitisele esitatavad tuleohutusnõuded" muudatuse järgimine. 

"Alates käesoleva aasta märtsist on kohustus kõikides kortermajades märgistada teekond välisuksest korteriteni, sealhulgas välisuks, korrused, vahe- ja korteriuksed," selgitas määruse sisu ohutuse järelevalve büroo juht Marti Siim. 

Kortermajade puhul tähendab see, et trepikoja välis- ja vaheuksed peavad olema tähistatud vastavate numbrivahemikega ning korteriuksed vastava numbriga.

"Kusjuures enam kui kolmekorruseliste kortermajade puhul tähistatakse vastava numbriga ka korrused. Määruse muudatus omab tagasiulatuvat jõudu ehk kohustus laieneb nii olemasolevatele kui ka alles ehitatavatele hoonetele. Tähistuse stiili ettekirjutatud ei ole, kuid numbrid peavad olema hõlpsalt nähtavad, leitavad ja selged," selgitas Siim kõige olulisemat määruse muudatust.

Korruste ja uste tähistamine on vajalik päästetöö efektiivseks tegemiseks, kus on suure tähtsusega aegkriitiline tegutsemine. Võimalikult lühikese aja jooksul abivajajani jõudmine aitab oluliselt vähendada tulekahjudes hukkunute ja vigastatute arvu.

Jätkuvalt on aktuaalsed ka varem kehtinud nõuded. Eriti põhimõte, et trepikojas ei hoita asju, mis ei ole sinna projektiga ette nähtud. Trepikoda on reeglina ainus evakuatsioonitee, ja kui seal hoitakse üleliigseid esemeid, võib sellest sõltuda kõigi majas viibijate elu ja tervis. Samuti takistavad trepikojas hoitavad asjad kiirabil patsiente transportida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles