Nädala kaja: lootustandev aeg

Eva Samolberg
, peatoimetaja
Copy
Eva Samolberg-Palmi.
Eva Samolberg-Palmi. Foto: Ain Liiva

Eestlaste vaimutervisega kursis olevad spetsialistid on kinnitanud kui ühest suust, et nii hullus seisus pole meie rahva vaimne pool veel varem olnud kui nüüd kahe koroonakevade järel. Hädas pole mitte üksnes täiskasvanud, abi vajavad ka noored ja lapsed.

Just lapsed tõsteti esiplaanile teisipäeval tähistatud lastekaitsepäeval. Toimusid üritused, korraldati kampaania, mis juhatas täiskasvanuid tegema lapsele pai. Hästi tore, aga siiski vaid üks päev. Just lastega pered olid need, mis sattusid löögi alla kevadise pandeemia käigus. Distantsõpe pani õpetaja rolli niigi kodukontoris töötavad vanemad: õnnetu olukord mõlemalt poolt, sest kas on võhikul võimalik juhendada last matemaatikas, keemias, bioloogias neid aineid ise valdamata? Ei ole.

Lastehoidudest kodus olnud põnnid jäid aga vajaliku tähelepanuta, kuna vanema pidev emotsionaalne eemalolek ja arvutiekraani vahtimine on pisikesele inimesele mõistetamatu ja stressirohke. Lisaks potentsiaalne oht ennast vigastada, mis kaasneb väikelapse järelevalveta jätmisega. Tagajärjeks hulk õnnetuid, läbipõlenud ja ületöötanud inimesi, katkisi peresuhteid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles