Rakvere, kus on kõigil hea olla

, rakverlane
Copy
Marika Kundla.
Marika Kundla. Foto: Meelis Meilbaum

Rakverele on ikka meeldinud olla väge täis ja ilminguid sellest soovist on näha ka keskkonna vallas. Nii soovib Rakvere olla üks esimesi Eesti omavalitsusi, kes saavutab kliimaneutraalsuse aastaks 2035, ning juba praegu on Rakvere valitud maailma saja jätkusuutlikuma ja rohelisema reisisihi hulka (rohelised sihtkohad ehk Green Destinations), mille üle on hea meel.

Ambitsioonid nõuavad ka suuri tegusid, sest nagu teada, ei ole keskkonnateadlikkus üksnes info valdamine, vaid seda saadavad vastavad hoiakud, igapäevased otsused ja tegevused. Nii ongi iga linnakeskkond ehedal kujul linna juhtiva mõtteviisi peegliks, kus väärtusi edastavad konkreetsed tegevused, mitte ainult sõnad.

Vastavalt meie linna eesmärkidele peab Rakvere linnaruum olema keskkonnasõbralik, elurikkust toetav ning jätkusuutlik. Viimaste aastakümnete uuringud näitavad, et nii Euroopas kui ka Eestis on elurikkusega seonduv läinud püsivalt aina halvemaks (IPBES-i raportid elurikkuse kohta). Põhjusi selleks on mitu, kuid määravaks on osutunud elupaikade kadu. Mida võimsamaks muutuvad muruniidukid ja -traktorid, seda suuremaid alasid sellega kontrollida soovitakse, mõtlemata, et ka teised liigid vajavad elupaiku nii maal kui ka linnas. Seega peavad linnadki võtma vastutuse elurikkuse ja elu säilimise eest laiemalt, ja seda mitte kunagi tulevikus, vaid nüüd kohe. Meie linna elurikkuse säilimise seisukohalt on olulised praegused konkreetsed tegevused kohapeal, mitte see, mida tehakse kaugemal rahvuspargis või looduskaitsealal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles