Lääne-Virumaa politseijuht Katrin Satsi: oleme mures – iga küla peab jaanipidu

Toomas Herm
, ajakirjanik
Copy
Rakvere politseijaoskonna juht Katrin Satsi.
Rakvere politseijaoskonna juht Katrin Satsi. Foto: Marianne Loorents

Politsei valmistub võimalikuks eelolevaks suureks pauguks. Täpsemalt öeldes suveks, mil on oodata massiliselt üritusi alates küla jaanipeost kuni suurte festivalideni välja.

Tulite äsja puhkuselt, tähendab see seda, et terve suvi läheb nüüd töö tähe all?

Jah, kindlasti. Natuke sai hinge tõmmata. Aga see, mis praegu toimub, on tavainimesele ilmselgelt meelepärane, sest pikka aega on elatud piirangute tähe all ja nüüd neid järk-järgult leevendatakse. See toob meie tööpõllule ülesandeid taas juurde. Viimaste nädalate üldpilt näitab seda, et tarvitatakse üle piiri alkoholi, ei suudeta ennast ohjeldada ja ongi probleemid ja mured majas.

Minu postkast on üsna pungil kirju kõikvõimalikest üritustest, mida soovitakse suve jooksul korraldada. Ja neid tuleb juurde. Praegu tundub, et iga küla peab oma jaanipidu, mis iseenesest on ju tore. Inimesed püüavad taastada seltsielu ja sotsiaalne suhtlemine on hea. Kui seda tehakse mõistlikult, siis on kõik hästi. Ilmselgelt on need pikad piirangud oma jälje jätnud ja inimesed tunnevadki, et vajavad lõõgastust. Küll aga kaasnevad sellega teatud riskid. Kui unustatakse ennast ära, pruugitakse liigselt vägijooke, siis tuleb loole juba negatiivne kuvand.

Vägijooke on ennegi pruugitud, aga kas nüüd on oodata paisu tagant vabanemise efekti – paljud nendest üritustest on ju need, mis eelmisel suvel koroonapiirangute tõttu ära jäid?

Raske öelda, kuidas see välja kukub, aga me peame olema valmis selleks, et meie abi ja jõudu on vaja paljudes kohtades. Ja siit ka sõnum ürituste korraldajatele teha neid vastutustundlikult ja läbi mõelda, kuidas neid teha nii, et kõik pooled on rahul.

Mul oli oma meeskonnaga kohtumine, kuhu tuli Võsu festivali peakorraldaja koos turvafirma esindajaga ja kus arutasime üksipulgi läbi ürituse planeeringu. Kui me tahame planeerida suurt üritust, siis see tähendab põhjalikku ettevalmistust. Seal on liiklusskeemid, parkimised, kuidas on alad piiritletud, milliseid sõnumeid me välja anname, kui palju tehakse koostööd kohaliku omavalitsusega, turvafirmaga. Need mängivad kõik rolli. Mida parem on ettevalmistustöö, seda turvalisemalt üritus möödub. See on kuldne reegel.

Selle esimese kokkusaamise pinnalt võin julgesti küll öelda, et ettevalmistus on hea. Nüüd jääb meil veel meeskond komplekteerida.

Kas on teistele ürituste korraldajatele soovitada midagi, mis Võsu festivali puhul imponeeris ja mida võiks kasutada?

Kui on küsimusi, siis julgesti küsida. Võtta meiega ühendust ja küsida, kuidas on parem teha liikluskorraldust. Anname nõu. Ma saan aru – kultuuriinimene on kultuuriinimene, tema tahab kultuuri teha, ja võibolla ta ei tulegi selle peale, et külastajad tulevad, kus nad pargivad või mis edasi saab. Platsi peal saavad kokku, aga mis enne seda ja peale seda on, läheb kuidagi mööda. Et need asjad ikkagi läbi rääkida.

Kas politsei on valmis tegema ohuanalüüsi tervikuna, et jutt ei käi mitte ainult parkimisest, vaid korraldaja toob oma peoplatsi skeemi ja politsei näitab, et siit võivad teil jänesed läbi pääseda, seal võidakse rohkem alkoholi pruukida?

On asula liikluskorraldusskeem. Seda teeb liikluskorraldusfirma. Teine asi: turvafirmad esitavad väga korrektsed turvaplaanid. Seal on täpselt näidatud peoala, sissepääsud, niinimetatud rohelised pääslad, mis on vajadusel mõeldud operatiivteenistustele. On näidatud turvameeste arv ja kuhu nad on paigutatud. Minule meeldib neid eelnevate aastate plaane alles hoida. Ja siis saan neid võrrelda. Kas oli eelmisel aastal piisavalt turvamehi või jäi kuhugi vajaka. Ja siis saan kohe nööpi keerata. Kuna need plaanid vajavad politsei kooskõlastust, kirjutangi, et kooskõlastan, aga palun täita need ja need tingimused. See tähendabki ettevalmistusperioodi. Sellega saab, ütleme, suured jamad ära hoida.

Ilm on ilus, tuleme puhkuse juurde tagasi. Arvestades kujunenud olukorda ilmselt paljud politseinikud, nagu teie, sel suvel puhata ei saa.

Praegu järgime neid graafikuid, mis on aasta alguses kinnitatud. Proovime oma ressursiga hakkama saada. Kellegi puhkust päris ära jätta ka ei taha, aga võibolla kellelgi tuleb midagi üle vaadata.

Muidugi on meil suureks abiks abipolitseinikud. Viimastel puhumisreididel on vabatahtlikud andnud suure panuse. Samas saavad nad oma kogukonna jaoks midagi ära teha, turvalisust luua.

Teid ootab ees töösuvi, kuidas akusid laadisite?

Hästi palju käisin looduses. Viisteist päeva oli puhkust, neist kaks päeva olid tubased tegevused. Ülejäänud päevadel, olenemata ilmast, käisin matkaradadel: Raplamaal, Harjumaal, Virumaal, Võrumaal. Sai tuulutatud päris hästi ja märgatud seda kevadist ärkamist ja tärkamist.

Olete juba märkimisväärse aja juhtinud maakonna politseid. Kas tuntakse ära ka, kui olete suvekleidis, mitte vormis?

Mingil määral ikka. Ilmselt aitab sellele kaasa, et pikka kasvu naisterahvas – jääb silma.

Kas tullakse ligi ja kaevatakse, et naaber ei taha suitsetamist maha jätta?

Ei ole ette tulnud.

Aga kui ise näete puhkuse ajal politseiautot, kas tunnete huvi, kes need on, mida teevad, või keerate pilgu ära ja mõtlete muid mõtteid?

Ei. Ahjaa, puhkuse ajal sai isegi Paide kolleegidele puhuda. Olin teel matkaradadele ja sattusin reidi keskele.

Nemad ära ei tundnud?

Ei, aga ilmselgelt ei hakka seal targutama, kes ma olen. Nemad teevad oma tööd, minul oli puhkus, olen tavaliikleja.

Aga kas teil neile märkusi ei ole?

Ei, nad olid väga viisakad.

Aga reidi korraldus, kuhu on paigutatud sõidukid, mis peavad hakkama võimalikku põgenejat taga ajama?

Nii detailidesse ei laskunud. See tähendanuks, et oleksin pidanud kinni pidama ja vaatama, kes siis kuskil täpselt on.

Kas politsei on teinud eelolevaks suveks riskianalüüsi, on oodata mingeid uusi kuriteoliike?

Loomulikult on meil oma ohuanalüüsid jaanipäevaks tehtud. See on tavaline töö. Kui on suuremad vabaõhuüritused tulemas, siis prognoosime, mis sealt võib tulla. Mis eelnevatel aastatel on olnud. Aga kuna kaks viimast aastat on olnud anomaalsed, on väga raske tuletada. Tundub selline kohvipaksu pealt ennustamine. Aga milleks me jälle valmis peame olema – see ei tähenda, et nii läheb. Reedest avatakse baarid ja ööklubid. Pikka aega ei ole me nendest teadnud midagi. Ja mis see kaasa toob. Elame – näeme. Aastaid tagasi olid ka üheks prioriteediks baarikaklused. Neid vahepeal kippus paljuks minema.

Mida inimesed saaksid ise ära teha, et selle võimaliku paisu tagant pääsemise efekti mõju leevendada?

Öeldakse, et alkohol on tarkade inimeste jook. Kas mul on vaja minna sõidukirooli, millal on vaja minna, kas ma olen piisavalt välja puhanud? Kui on mu ümber kaaslased või pereliikmed, kes kipuvad riskima, siis kuidas saaks neid ohjata? Võtta vastutus, ei löö käega, ei ole minu asi, vaid astuda julgelt vahele. Ja esimene asi – võtan võtmed ära. Kui me räägime mootorsõidukitest.

Saan tuua kaks väga head näidet. Sel nädalal oli juhtum, kus häirekeskusesse helistas 17-aastane neiu ja andis infot, et sõiduk see, number see, värv see, tundub, et juht on väga purjus, liigub sinna. Ja me saime selle juhi kätte.

Teine näide: 86-aastane vanahärra samamoodi nägi ühte sõidukit, mille juures toimus tema hinnangul väga kahtlane tegevus. Sõiduk see, number see, asub seal, mulle tundub, et seal tehakse midagi, mis ei ole just seaduslik. Väga täpne kirjeldus. Ja saime kätte. Julge pöördumine, märkamine. Palun mitte võtta seda pealekaebamisena, vaid ohu eemaldamisena. Olen vastutustundlik inimene ja hoolin, mis mu ümber toimub. Sellised väikesed näited, aga need aitavad meil turvalisust luua.

Kui läheme peole, siis enne leppida kokku, kes on kaine, kelle sõna kuulame. Et kedagi kuhugi ripakile ei jäetaks. Kui koos kuhugi läheme, siis ka lahkume koos.

Lõbustuskohtades toimunud intsidentide puhul on reegel, et näiteks baari omanik väidab, et tema vastutab korra eest ainult baaris, mis väljapoole välisust jääb, teda ei puuduta. Ja võibolla juriidiliselt ongi nii, aga ta saab ju baari sees jälgida, et palju võtnud enam alkoholi ei saaks.

Just. Julgus keelduda teenindamast väga purjus inimesi. Kohaomanike vastutus. Kas mul on näiteks ööklubis piisavalt turvamehi, et ohjata.

Halb äärmus on, et las olla nii kaua, kuni juua jõuab.

Nii kaua, kuni jõuab maksta.

Jah, las olla, peaasi, et minu sissetulek on tagatud.

Liigume siit suve lõppu. Kui see politsei jaoks ilmselt raske suvi läbi saab, ootab ees uus katsumus: võimalikud eelarvekärped. On sellest juttu tehtud?

Jaa, seda on ka meedias öeldud, millised ümberkorraldused võivad ees oodata. Kindlat ei ole meil veel midagi. Proovitakse veel vaadata, kuidas meie majandusel läheb. Siiski teame, et üksjagu muudatusi on tulemas.Tuleb valmis olla.

Mida ise tahaksite rõhutada, mida ma küsida ei osanud?

Mõistlikku, turvalist suve! Nautige, aga samas nii, et endale liiga ei tee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles