Meistrimees, kel tagataskus proovikivi

Merly Raudla
Copy
Omal ajal koristas kullassepatöökoda õpipoiss ja sell andis materjalid ette. Meister sai päev läbi oma laua taga tööd teha. Nüüd tuleb kullassepal endal kõiki ülesandeid täita.
Omal ajal koristas kullassepatöökoda õpipoiss ja sell andis materjalid ette. Meister sai päev läbi oma laua taga tööd teha. Nüüd tuleb kullassepal endal kõiki ülesandeid täita. Foto: Marianne Loorents

Ütlust “male on mõistuse proovikivi” on kindlasti paljud kuulnud. No ja kui ei olegi, siis sõna “proovikivi” on kindlasti igaühele tuttav. Aga kui paljud on pead murdnud, kust selline väljend üldse on tulnud? Vat-vat. Ühe iidse ameti esindajal on see lausa igapäevane töövahend.

Kuigi kogenud kullassepa kullipilk tunneb väärismetalli eksimatult ära, kontrollivad meistrimehed tumeda ränikildi abil selle proovi õigsust. Proovikivi pole muud kui kindlat sorti lame kivi. Kullassepp hõõrub sinna vastu väärismetallist eset. Tekkinud säravale triibule tilgutatud spetsiaalne hape näitab naksti ära, kas vanavanaema tsaariaegse kuldsõrmuse proov vastab tegelikkusele. Väga lihtne.

Ühes Tartu vanalinna kullassepasalongis andiski meister Gunnar Kask väga vanale katkisele hirmus suurt mõõtu kuldsõrmusele võimaluse uueks alguseks. Miski pole oma särava elu ära elanud ehtele parem variant kui saada koos üksikute kõrvarõngastega ilusaks ajatuks käsitööehteks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles