Margus Grosnõi ja Marin Mägi-Efert mängivad ajaloohõngulises suvetükis

Mart Rauba
, ajakirjanik
Copy
Näidendi “Kuldõun puukausis” lugemisproovis hakkavad piirjooni võtma Margus Grosnõi ja Marin Mägi-Eferti rollid.
Näidendi “Kuldõun puukausis” lugemisproovis hakkavad piirjooni võtma Margus Grosnõi ja Marin Mägi-Eferti rollid. Foto: MTÜ Torma Kultuur

Jõgevamaal Torma ringtallis tuuakse juuli keskel lavale ajalooline draama “Kuldõun puukausis”, mis jutustab 18. sajandil Tormas elanud ja tegutsenud pastor Johann Georg Eiseni loo. Teenekat, kuid isegi oma kodukandis vähe tuntud rahvavalgustajat kehastab Rakvere teatri näitleja Margus Grosnõi, keisrinna Katariina II rollis on Marin Mägi-Efert.

Idee jutustada Eiseni lugu tuli Torma rahvamaja juhatajalt, tüki produtsendilt Liina Abramilt. “Mõni aasta tagasi tundus, et Torma piirkond vajab äratust ja meeldetuletust oma suurkujudest,” selgitas Abram, kes soovib tüki abil upitada piirkonna inimeste eneseteadvust ja suruda maha paratamatult tekkivat ääremaamentaliteeti.

Johann Georg Eisen oli Torma Maarja koguduse õpetaja aastail 1746–1774. Valgustajana levitas ta talurahva seas teadmisi meditsiinist, aiandusest, toidu valmistamisest ja säilitamisest. Juurviljade kuivatamise meetodi välja töötamine tõi talle kõrge tunnustuse Saksa keisrilt, kuna võimaldas sõjakäikude ajal toitu kauem säilitada. Eisen jõudis tegeleda isegi täheteadusega ning uskus, et meie päikesesüsteem pole ainus universumis. Tänu temale ehitati Tormasse kivikirik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles