Kortermajades eiratakse massiliselt uut nõuet

Toomas Herm
, ajakirjanik
Copy
Selline näeb välja kortermaja korruste korrektne nummerdus.
Selline näeb välja kortermaja korruste korrektne nummerdus. Foto: Päästeteenistus

Päästjad kontrollisid eelmisel nädalal Virumaa kortermaju, neist paljudes polnud täidetud uus nõue märgistada teekond välisuksest korteriteni.

Sestap ei olnud seitsmekümnest kontrollitud majast puuduseta mitte ükski.

Märtsist kehtima hakanud siseministri määruse number 17 "Ehitisele esitatavad tuleohutusnõuded" muudatus sätestab, et kõikides kortermajades on kohustus märgistada teekond välisuksest korteriteni, sealhulgas välisuks, korrused, vahe- ja korteriuksed.

Ida päästekeskuse ohutusejärelevalve büroo juhataja Marti Siim rääkis, et korruste nummerdamise nõue oli paljudes hoonetes täitmata või siis tehtud väga halb kohavalik, nii et numbrit pole märgata. "Mõistame, et nõue on inimestele uus ning sellega ei olda eriti kursis," sõnas ta.

Rakveres kontrolliti  25, Kohtla-Järve Ahtme linnaosas 45 korterelamut.

Suurematest probleemidest tuvastasid inspektorid evakuatsiooniteede ummistamise mitmesuguste esemetega. Rakveres registreeriti neli, Ahtmes 32 rikkumist. "Selline käitumine on vastutustundetu ning kellelgi ei ole õigust võtta teiselt inimeselt võimalust ohutuks evakuatsiooniks ja kiire abi kohale jõudmiseks," ütles Siim.

Samuti oli inspektoritele silma jäänud, et jätkuvalt ei olnud trepikotta avanevad keldriuksed tuletõkkeuksed. Rakveres avastati kirjeldatud puudus kuues, Ahtmes 30 majas. Keldrite evakuatsioonipääsud ei olnud võtmeta avatavad Rakveres ühel elamul, Ahtmes 26-l.

Päästeamet tegi puuduste kõrvaldamiseks ettekirjutused. Seekord trahviti vähe – vaid neljal korral.

Marti Siimu sõnul tehakse reide ka edaspidi, et tagada kõikide kortermajade elanike ohutus ning abistajate kiire pääsemine abivajajani. "Võimalikult lühikese aja jooksul abivajajani jõudmine aitab oluliselt vähendada tulekahjudes hukkunute ja vigastatute arvu," rõhutas Siim.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles