Simunas kõlavad varemeist püütud helid

Inna Grünfeldt
, ajakirjanik
Copy
Andre Maaker ja Prezioso toovad kuulajateni vanadest kirikutest inspireeritud muusika.
Andre Maaker ja Prezioso toovad kuulajateni vanadest kirikutest inspireeritud muusika. Foto: Sadu-Triste Juurikas

Corelli Music jätkab sarja "Kirikupühad Maarjamaal" kontsertidega, mis seekord seonduvad valgete ööde ja jaanipäevaelamustega.

Simuna Püha Siimoni kirikusse toovad 21. juuni õhtul kitarrist Andre Maaker ja keelpillikvartett Prezioso elegantse programmi "Old church – varemeist püütud helid".

Kirikuvõlvide all saab nautida imeliselt müstilist muusikat, kuhu Andre Maaker on juba aastaid kogunud oma nägemusi ja visioone seoses vanade kirikute meeleoludega. Kontserdil kuuleb tema teisigi teoseid.

Varemeist püütud helisid esitavad Andre Maaker kitarril ning keelpillikvartett Prezioso: viiulil Hanna-Liis Nahkur ja Mari-Katrina Suss, vioolal Helena Altmanis, tšellol Andreas Lend. Kavas on Andre Maakeri "Old church I–VI" ja teisi teoseid.

"See oli juulis ja septembris 2015, kui käisin kirikute varemetes kuulatamas ja pilli mängimas," rääkis Andre Maaker. "See on umbes nii, nagu käiakse rahvapärimust kogumas, mina käisin vanade müüride vahelt helisid kogumas. Istusin, ootasin, kuulatasin ja mängisin – kiriku seintelt kumisemas mineviku kihid, minus aga tukslesid avanemisootel tuleviku helid, lae asemel peegeldumas taevasina lõputus."

Andre Maaker nimetab stiilimääratlusi vältides ennast pigem loovmuusikuks, jättes nii ruumi muusikastiilide vahel liikumiseks, sest teda köidavad eri kõlamaailmad ja improviseerides tunneb ta end ühtviisi koduselt nii džässi-, folgi-, roki- kui ka kammermuusikalavadel.

Keelpillikvartett Prezioso tegutseb alates 2006. aastast. Kvarteti repertuaar on mitmekesine, hõlmates klassikalisi teoseid, nüüdismuusikat, kuid ka pop- ja džässmuusikatöötlusi. Prezioso on olnud mitme eesti helilooja uudisteoste esmaesitajaks. Prezioso mängu iseloomustab energilisus, intensiivsus ja nooruslikkus, kuid ka inimlik sügavus ja eetilisus on kvarteti muusikutele väga hingelähedane ja oluline.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles