Külad kutsuvad külla

Eva Samolberg
, peatoimetaja
Copy
Pildil Miila küla pillimees Martin Müller.
Pildil Miila küla pillimees Martin Müller. Foto: Ain Liiva

Laupäeval, 26. juunil tähistavad kaks Viru-Nigula kihelkonna tihedalt läbipõimunud naaberküla Miila ja Kõrma 780 aasta möödumist esmamainimisest 1241. aastal.

Külasid seob omavahel pikka aega tegutsenud Miila külakool ja ühine aktiivne seltsielu. Naaberküladest on kositud naisi ning mindud ka ise väimeesteks. Hiilgeaegadel on Miilas olnud üle seitsmekümne ja Kõrmal üle kolmekümne talu- ja popsikoha.

Pidupäev algab kell 14 Kõrma külas uhiuue sümboolse piimapuki avamisega, mis oli vana aja "internetipunkt", kus külarahvas piimaauto ootuses kogunes, maailmaasju arutas ja uudiseid vahetas. Adoni talu õues meenutatakse küla ajalugu ja võisteldakse vana aja asjade äraarvamises.

Peale kehakinnitust Miila külakohvikus esitletakse kell 17 samas külaplatsil mahukat, 172-leheküljelist raamatut "Miila ja Kõrma külad sõnas ja pildis", mis sisaldab lisaks ajaloole ligi 300 fotot ja külade kaarte. Fotod on kogutud kokku inimeste vanadest albumitest, sahtlitest ja arhiividest.

Sinna vahele mahub hulgaliselt ajalugu, inimeste elusaatusi, rõõmsaid ja kurbi mälestusi, emotsioone ja tundeid. Aastapäeva sümbolina ja raamatu kaanekujunduses on kasutatud nimepuud, millel endiste talude ja praeguste kinnistuste nimed. Raamatu on kokku pannud oma külast pärit või külades elavad inimesed: Meeli Müller (Tõevere), Kristel Karjane, Katrin Kärner-Rebane, Liina Allikas-Pürn ja Ants Halliksaar.

Päeva meeleolu aitavad luua tantsurühmad Metsalilled ja Rukkililled, on seltskondlikke mänge ja tegevusi ka lastele ning õhtu lõpeb mõnusa mandoliinimuusikaga Uhtna Mandoliiniorkestrilt. Päevajuht on Taavi Taar.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles