30 aastat mobiilsidet Eestis

, Telia Eesti raadiovõrgu juhtivinsener
Copy
Ermo Polma
Ermo Polma Foto: Erakogu

Juunis 30 aastat tagasi avanes Eestis esimene mobiilsidevõrk, mille mõju järgmiste aastakümnete tehnoloogilisele arengule ja inimeste elule aga tollal veel õigesti hinnata ei osatud. 1991. aasta 1. juunil avas äsja loodud Eesti-Rootsi-Soome ühisettevõte Eesti Mobiiltelefon NMT 450 (Nordic Mobile Telephone) võrgu, mida said kasutama hakata esimesed kliendid. Esialgu toimis mobiilivõrk küll ainult Tallinnas (viis tugijaama) ja Tartus.

Tõsi, nii kõnehind kui ka mobiiltelefon ise olid tollaseid sissetulekuid arvestades ülikallid ning 1991. aasta lõpus kasutas EMT teenuseid kõigest 150 klienti. Ettevõte tegi tollal praegu üsna humoorikana mõjuva prognoosi, et Eestis on turgu umbes 6500 mobiilikasutajale. Tegelikult arenes mobiilside järgmiste aastate jooksul väga kiiresti ja on praeguseks üks meie elu kõige märgatavamalt mõjutanud tehnoloogiaid. Hoolimata kõrgetest hindadest hakkasid mobiilileviga kattuma suuremad linnad ja tähtsamad maanteed ning 1992. aasta lõpuks oli võrgus ligikaudu 2500 klienti. Arvestades tollast palgataset ja kõneminuti hinda (kohalik kõneminut maksis üle 5 krooni, keskmine palk oli sel aastal 549 krooni), oli see väga suur hulk. Rääkimata praeguses mõistes hiigelsuurtest telefonide hindadest, mis jäid suurusjärku 10 000 – 20 000 krooni.

Esimesel aastal kasutas NMT võrk Helsingis asuva keskjaama teenuseid, kuid 1992. aastal püstitati Tallinna juba oma keskus, mis oli võimeline teenindama kuni 5000 klienti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles