Kiri: töökogemus peaks jätma mälestuse, et töö pole ainult raske, vaid ka tore

Kristina Kukk
, lastekaitse liidu kommunikatsiooni- ja koostöökoordinaator
Copy
Kiri lugejalt.
Kiri lugejalt. Foto: Kamilla Selina Lepik

Käes on aasta oodatuim aeg. Koolides on peetud kõik aktused ning õpilased on lubatud väljateenitud suvepuhkusele. Kui osa lapsi ja noori kasutavad seda aega selleks, et laadida oma akusid, siis teised võtavad suvevaheaega kui võimalust teenida taskuraha. Lastekaitse liit tuletab siinkohal tööandjatele meelde, et noori tööle võttes on oluline jälgida, et laste ja noorte tervis tööd tehes kahjustada ei saaks, et neid koheldaks vastavalt seaduses ette nähtud tingimustele ega diskrimineeritaks ea tõttu.

Esile saab tõsta tööandjaid, kes arvestavad seaduses kehtestatud erisusi laste ja noorte palkamisel ning on valmis andma neile võimaluse teenida eakohase tööga omale taskuraha. Samas on nördimapanev, et Eestis on siiani ka neid tööandjaid, kes arvavad, et lapsi saab tööl ekspluateerida, pakkudes neile väiksemat töötasu, või kogunisti kasutada kui tasuta tööjõudu. Näitena saab tuua hiljuti Eesti Päevalehes avaldatud artiklis ühe kõrtsmiku tõdemuse, et noori on hea tööle võtta, kuna neile saab vähem palka maksta. On väga oluline, et täiskasvanud, olgu siis tööandjana või lapsevanemana töötamiseks nõusolekut andes, mõistaksid, milline töö on lapsele sobilik ja milline mitte. Ja siin ei räägi me ainult sellest, kas töö on füüsiliselt raske, vaid ka sellest, kas see ohustab alaealise kõlblust.

Lapsed ja noored kui töösuhte nõrgem pool peavad olema erilise tähelepanu all. Seetõttu paneb lastekaitse liit ettevõtjatele südamele, et töö, mida lastele pakutakse, olgu neile sobiv, jõukohane ja ohutu. Samuti on oluline jälgida, et töötamisel ei saaks kahjustada lapse ja noorte tervis ning neid koheldaks ausalt ega diskrimineeritaks ea tõttu. Siinkohal on oluline seadusele vastavate töölepingute sõlmimine ja töötamise registrisse kandmine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles