Maksureform tuleb niikuinii!

Tanel Kiik
, sotsiaalminister
Copy
Tanel Kiik.
Tanel Kiik. Foto: Konstantin Sednev

Eestis on maksureformist rääkimine sama ohtlik kui riigi presidendiks kandideerimine. Kohe, kui mõni poliitik konkreetsete ettepanekutega välja tuleb, asuvad maksutraditsionalistid teda materdama ja muudatusi ilmvõimatuks tembeldama.

Minu hinnangul tuleb meie maksusüsteemi lähiajal igal juhul põhjalikult muuta. Eesti maksutulude ja avaliku sektori kulude osakaal on Euroopa Liidu madalaimate seas, mis ei võimalda pakkuda solidaarselt kättesaadavaid tervishoiu- ja sotsiaalteenuseid meie inimestele, väärikat pensioni eakatele, tasuta haridust lastele ja noortele ega teisi vajalikke teenuseid. Õhukese riigi suutmatus majanduslikke, regionaalseid ja sotsiaalseid ebavõrdsusi tasandada oli ilmne juba enne COVID-19 kriisi, kuid globaalne pandeemia on muutnud selle kogu maailmas veelgi nähtavamaks.

Eestis kulub tervishoiule alla 7 protsendi sisemajanduse koguproduktist, mis jääb oluliselt alla Euroopa Liidu keskmisele, ligi 10 protsendi tasemele. Seejuures panustab riik tervishoidu vaid veidi üle 5 protsendi (EL-i keskmine u 7 %), sotsiaalkaitsesse 13 protsenti (EL-i keskmine u 19 %) ning juba praegu tuleb arvestatav osa tervishoiu- ja sotsiaalkaitsekuludest katta patsientidel ja nende lähedastel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles