Liikluses levinud mitteametlikud märguanded on mitmeti mõistetavad

Copy
Üks levinumaid hoiatusi on tulede vilgutamine, et hoiatada teel patrullivate politseinike eest.
Üks levinumaid hoiatusi on tulede vilgutamine, et hoiatada teel patrullivate politseinike eest. Foto: Mailiis Ollino

Autojuhid on vägagi leidlikud, kasutades liikluses nii ametlikke kui ka mitteametlikke märguandeid. Mida tuleks silmas pidada ja mille kasutamist vältida, et hoida liiklemine võimalikult ohutu?

Liikluses käib kõik kiirelt ja vahel on silmapilk otsustava tähtsusega. Sõiduki juhtimine on seotud mitmesuguse informatsiooni üheaegse haldamisega ning enamasti on see reguleeritud ametlike seaduste ja reeglitega, aga samal ajal käib infovahetus teiste liiklejatega mitteametlikul viisil. Tehakse žeste, vilgutatakse tulesid. Selliste ei tea kust ja kelle algatusel massidesse imbunud märkide tõlgendamine võib olla erinev ja eksitav.

Keegi meist ei taha, et roolijoodikud ja kihutajad oleksid liikluses ülekaalus. Milleks siis hoiatada vastusõitjat, et kohe on ees ootamas politseipatrull? Mõned vilgutavad ka teistsuguse ohu pärast. Näiteks kui on äsja märgatud metsloomi, kes võivad ootamatult teele astuda, või on eespool avarii tee sulgenud. Võimalik, et on ka neid, kes üksteist tulesid vilgutades tervitavad. Tänamine käib vahel ohutulede vilgutamisega, mis tekitab samuti eriarvamusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles