Tekkinud haavad vajavad suvise palavusega erilist hoolt

Piret Saul-Gorodilov
Copy
Lapsed on esmaabi andmiseks kõvasti koolitatud ja eri sidumisviise lastakse kursustel tublisti harjutada.
Lapsed on esmaabi andmiseks kõvasti koolitatud ja eri sidumisviise lastakse kursustel tublisti harjutada. Foto: Meelis Meilbaum

Suvel õues toimetades juhtub sageli väiksemaid õnnetusi, mis tekitavad haavu, marrastusi või põrutusi. Sellised haavad vajavad korrektset hooldust, et paranemine oleks kiire ja tüsistusteta. Südameapteegi proviisor Ave Niidu jagab selle tarvis näpunäiteid.

Haava õige hooldus on oluline, sest nii välditakse selle saastumist ja põletiku teket. Haavahoolduse juures on kõige olulisem tagada haava puhtus. Kinniste vigastuste puhul varieerub kahju väikestest sinikatest siseelundite kahjustuseni. Lahtised haavad ulatuvad pindmistest marrastustest sügavate torkehaavadeni.

Haavad on tüübilt erinevad. Libisemine kõvale või karedale pinnale põhjustab marrastusi. Põrutushaavad on tavaliselt sakiliste servadega, võivad põhjustada suure verejooksu või olla saastunud. Lõikehaavadeks loetakse sirge servaga haavu, mis on näiteks noa või klaasiga tekitatud. Osa lõikehaavu, mis ulatuvad sügavamal paiknevate veresoonte, kõõluste ja närvideni, on väga ohtlikud. Nende tekkimisel tuleb kindlasti minna arsti juurde.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles