Kas kõigepealt oli muna, kana või hoopis vutt?

Piret Saul-Gorodilov
Copy
Äntu kanad on tuntud üle Eesti. Nende mune saab paljudest müügikohtadest ja noorkanu tellivad väiksemad linnukasvatajad.
Äntu kanad on tuntud üle Eesti. Nende mune saab paljudest müügikohtadest ja noorkanu tellivad väiksemad linnukasvatajad. Foto: Dmitri Kotjuh

Munad on keedetult tõelised lauapärlid ja asendamatud argipäevahommikul härjasilmana. Muna leidub sageli toidu sees peidetud kujul. Kohev kook, vormiroog, salat, pühapäevane pannkook – muna on neis kõigis omal kohal. Oma munalugu tutvustavad Äntu mõis ja Koduvuti OÜ.

Äntu mõis on üks hiljutisemaid Põhja-Eesti kohaliku toidu märgise taotlejatest ja selle tegevjuht ​Diivi Põdersoo rääkis, et sai märgise kohta infot Väike-Maarjas, kus ta taluturul munadega kauples. “Ma arvan, et me oleme seda väärt, et mahemunadest võiks rohkem rääkida,” ütles Põdersoo, kes avaldas lootust, et tulevikus tekib rohkem võimalusi koostööks restoranidega, kus peetakse lugu mahetoorainest.

“Oleme proovinud kondiitritoodete valmistajatele oma mune pakkuda, sest meil neid jätkub. Paraku on suured tööstused kõik juba läinud munamassi kasutamise peale üle. Enam ei viitsita seal sellega tegeleda, et mune ükshaaval koorest välja koksida,” kõneles tegevjuht ja kinnitas, et Äntu mõis munamassiga tegelema ei hakka ning on jäänud naturaalse muna müügile kindlaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles