Vaktsineerimisbuss tuleb Jäneda talupäevadele, hiljem ka Kundasse, Tapale ja Tamsallu

Aivar Ojaperv
, ajakirjanik
Copy
Vaktsineerimisbuss
Vaktsineerimisbuss Foto: Ilja Smirnov

Viljandi haigla baasil komplekteeritud mobiilne vaktsineerimisbuss on osutunud väga populaarseks ja näiteks teisipäeval vaktsineeriti selles 439 inimest. Lähiajal jõuab buss ka Lääne-Virumaale.

Esimese peatuse meie maakonnas teeb buss 31. juulil ja 1. augustil Jänedal, kus toimuvad samal ajal talupäevad. 15.–17. augustini on mobiilne vaktsineerimispunkt vastavalt Kundas, Tapal ja Tamsalus. Võimalik, et väljaspool esialgset plaani võetakse ette sõit ka Viru Folgile (toimub 6.–8. augustini Käsmus), kuid see pole veel kindel.

Järjekord bussi ukse taga võib tunduda pikk, kuid see liigub kiiresti.

Andrus Aavik

Viljandi haigla radioloogiaüksuse juht

Vaktsineerimisbussis tehakse vaktsiinisüste elava järjekorra alusel. Kasutusel on Pfizer/BioNTechi ja Jansseni vaktsiin, ning kuna esimesena nimetatut peab manustama kahel korral, külastab vaktsineerimisbuss täpselt sama kohta ka kuus nädalat hiljem.

"Eesmärk on Euroopa Liidust ette antud – vaktsineerida 23. septembriks 70 protsenti täisealisest elanikkonnast," rääkis vaktsineerimisbussi tööd korraldav Viljandi haigla radioloogiaüksuse juht Andrus Aavik. "Järjekord bussi ukse taga võib tunduda pikk, kuid see liigub kiiresti. Meil on ametis kaks vaktsineerijat, registreerija ja veel meedik, kes jälgib inimesi vahetult pärast vaktsineerimist ning jagab informatsiooni."

Mobiilse vaktsineerimisbussi komplekteerimise idee sai alguse Viljandi haiglast, kuid võimalik, et väikese tõuke sellele andis ka Rakvere haigla. "Kui see mõte meie haigla juhtkonnas liikuma hakkas, siis üks pluss oli see, et meil oli vastav buss olemas," kõneles Aavik. "Meil on 13 aastat kogemust ka liikuva mammograafiakabinetiga, nii et me natuke teame, kuidas peab talitama. Meie mammograafiabuss on muide samaaegselt vaktsiinibussiga ka Jäneda talupäevadel."

"Siis, kui koos idavirulastega hakkasime ühena esimestest Eestis korraldama vaktsineerimisi asutustes-ettevõtetes, liikus ka mõte, et võiks olla mobiilne vaktsineerimiskabinet," meenutas Rakvere haigla juhataja Ain Suurkaev. "Meie haiglal vajalikku bussi kahjuks pole, aga on väga hea meel, et Viljandi kolleegid asja ära tegid."

​Mobiilne vaktsineerimisbuss on lisaks Viljandile käinud juba näiteks Sillamäel, kus päeva jooksul vaktsineeriti 221 inimest. Eeloleval nädalavahetusel on see taas Viljandis, kus toimub rahvarohke pärimusmuusikafestival. "Bussi graafik on väga tihe, kuid me kaalume, kas on kasvõi ühel päeval võimalik käia läbi ka Viru Folgilt," lisas Andrus Aavik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles