Kõhuussid võib saada toidust, koduloomalt või liivakastist

Piret Saul-Gorodilov
Copy
Kätepesu on lausa hädavajalik ja sellest mitu korda rääkimine ei tee kunagi kurja.
Kätepesu on lausa hädavajalik ja sellest mitu korda rääkimine ei tee kunagi kurja. Foto: Kristjan Teedema

Sooleparasiidid on äärmiselt vastikud tegelased, kelle tegevus võib organismile palju halba teha. Erinevalt näiteks peatäidest, kelle olemasolu saab juustes hõlpsasti tuvastada, jäävad niinimetatud kõhuussid vahel pikemaks ajaks avastamata, sest tervisekaebused sobivad kokku mitme teise haigusega kaasas käivatega. Teema pole meeldiv, aga vajab tähelepanu ja Tallinna Lilleküla gümnaasiumi kooliõde Maris Viisimaa oli nõus probleemi selgitama.

“Kõige tuntumad sooleparasiidid on solkmed, naaskelsabad, nudipaelussid ja maksakaanid – kõik nad on levinud pea üle kogu maailma,” loetles kooliõde. Nakkus levib tema sõnul saastunud käte, mänguasjade ja tarbeesemete kaudu või toidu vahendusel. Näiteks võib saada ussid lihast või kalast, mida pole piisavalt töödeldud või on valesti töödeldud, aga ussimunad satuvad organismi ka saastunud vee või puuviljade-marjadega. Kord juba nakatunud inimene võib end uuesti nakatada, sest ussid tulevad aeg-ajalt päraku kaudu kehast välja munema.

Kui korralikult puhtusest ja hügieenist kinni ei pea, on võimalus, et saastunud kätega satuvad parasiitide munad uuesti suhu ja ring hakkab otsast peale. Seepärast ongi kooliõe sõnul väga oluline lastele rääkida, et tualetis käies tuleb käsi tingimata seebiga pesta. Suurem oht nakatuda on neil lastel, kes kipuvad küüsi närima, sest neil on komme sõrmi suhu toppida, ja seda sageli eneselegi märkamatult.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles