Politsei ei anna õigusrikkumistele nii kiiret lahendust kui kannatanud sooviks

Toomas Herm
, ajakirjanik
Copy
Purjus jalgrattur lõhkus auto pakiruumi luugi, mille remont läks maksma 285 eurot.
Purjus jalgrattur lõhkus auto pakiruumi luugi, mille remont läks maksma 285 eurot. Foto: Erakogu

Haljalas elav Sten nägi 6. juuni pärastlõunal kortermaja kolmandal korrusel asuva kodu aknast, kuidas üks mees, täis kui kännuämblik, üritas jalgrattaga sõita. Siis ta ei teadnud, et nähtu on seotud kahe ebameeldiva kogemusega.

"Ta ei seisnud kahel jalalgi sirgelt püsti," kirjeldas Sten joobes jalgratturit, kes kangekaelselt sõita oli üritanud, kuid oli pärast lühiajalist vänderdamist seisma jäänud ja muruplatsile prantsatanud. Alles järgmisel päeval avastas mees, et tema sõiduautol BMW on värvi- ja kerekahjustused. See tõi eelmise päeva sündmuse taas meelde, sest purupurjus rattur oli ukerdanud Steni sõiduki läheduses ja ilmselt vastu sõidukit kukkunud.

"Mul ei ole kõige odavam auto," põhjendas Sten, miks ta politseile juhtunu kohta avalduse tegi, kus tõi ära ka jalgratturi nime ja tema võimaliku elukoha. Mõni päev hiljem, täpsemalt öeldes 10. juuni õhtul, sai ta politseilt e-kirja, et tema avaldus on kätte saadud.

Möödus nädal, teine. Möödus kuu, poolteist. Vahepeal lasi Sten oma sõiduki ära remontida, mis läks maksma 285 eurot. Politsei vaikis endiselt. Asi hakkas liikuma täna pärast toimetuse korravalvuritele tehtud päringut. Stenile helistati politseist ja küsiti, millal ta saab tulla jaoskonda ütlusi andma.

Rakvere politseijaoskonna juht Katrin Satsi selgitas, et pärast kirjeldatud juhtumi kohta avalduse laekumist alustati väärteomenetlust. "Mis on praegu veel pooleli," lisas maakonna politseijuht. "Mööname, et menetluse algusfaasis pidanuks uurija kannatanuga ühendust võtma, kuid seda ei tehtud, ning vabandame selle pärast," sõnas Satsi. "Täna pärast teie kirja laekumist võtsime kohe kannatanuga ühendust, et menetluse seniseid üksikasju täpsustada."

"Mõistame, et inimestel on politsei tegutsemisele kõrged ootused, ning pingutame, et neile ootustele vastata," jätkas Satsi. Samas tunnistas ta, et tahes-tahtmata ei saa kõik menetlused lahendust loetud nädalate või ka kuudega. Politseijuht tõi näiteks, et eelmisel aastal registreeriti maakonnas ligi 6000 väärtegu ja üle 900 kuriteo. "Iga juhtum nõuab tõendite kogumist, kahtlusaluste ringi selgitamist, menetlusotsuse tegemist," lausus Satsi. "Pole ka saladus, et nende tuhandete süütegude uurimisel on alati ajakriitilisemad isikuvastased süüteod, sealhulgas perevägivallajuhtumid, seksuaalkuriteod, alaealistega seotud süüteod, narkosüüteod ja nõnda edasi. Mõistagi lahendatakse nende kõrval ka kõiki teisi süüteoteateid, kuid nagu öeldud, ei pruugi need nii kiiret lahendust saada, nagu inimesed sooviks."

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles