Täna on viimane päev tühistada teisest pensionisambast lahkumise avaldus

Toomas Herm
, ajakirjanik
Copy
Pensionisambast raha välja võtta soovijad saavad täna veel oma sooviavalduse tühistada.
Pensionisambast raha välja võtta soovijad saavad täna veel oma sooviavalduse tühistada. Foto: Arvo Meeks

Aasta algul teisest pensionisambast lahkuda otsustanud inimestel on täna viimane päev avaldus tagasi võtta, et jätkata tulevikuks raha kogumist.

Avalduse tühistamiseks tuleks minna täna Pensionikeskus.ee lehele, valida "Minu pensionikonto", sealt "Minu avaldused" ja "Avalduse tühistamise avaldus". Sambast lahkudes saab seal uuesti kogumist alustada 10 aasta möödudes ehk 2031. aasta septembris.

Samas neil, kel pole kehtivat lahkumise avaldust, ei kao kuhugi võimalus teisest sambast siiski väljuda. Ehk kui millalgi tekib vajadus teise samba raha enneaegselt kasutusele võtta, näiteks raskete terviseprobleemide korral, siis saab igal ajal esitada sambast uue lahkumisavalduse ja väljamakseid tehakse kolm korda aastas.

Pensionisambast lahkujate järgmine võimalus kogumisega liituda avaneb kümne aasta pärast. Valdav osa Eesti elanikest otsustas teises pensionisambas jätkata ning ligi 4000 inimest on juba otsustanud oma avalduse tagasi võtta.

"Avalduse tagasi võtmise põhjuseid võib olla väga erinevaid," ütles rahandusministeeriumi kindlustuspoliitika osakonna juhataja Siiri Tõniste. "Kindlasti on omajagu neid, kellel kevadel ei olnud lihtsalt kõikidest võimalustest veel selget pilti ja nad esitasid oma avalduse nii-öelda igaks juhuks. Näiteks ei teatud, et teisest sambast lahkuda saab igal ajal ka edaspidi ja tegemist ei olnud ühekordse võimalusega."

Tasub silmas pidada, et teisest sambast raha välja võttes väheneb kogusumma 20 protsenti, kuna teise samba raha on olnud tulumaksuvaba ja välja võttes tuleb sellelt tasuda tulumaks. Kui võtta raha kasutusse pensionieas, on eluaegne või pikk tähtajaline pension üldse maksuvabad või korraga välja võttes on tulumaks 10 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles