Rakvere vallast leiti haruldane seen

Mart Rauba
, ajakirjanik
Copy
Haruldane nabatorik tuleb nähtavale juulis-augustis.
Haruldane nabatorik tuleb nähtavale juulis-augustis. Foto: Marina Kraus

Rakvere valla elanik Marina Kraus leidis pühapäeval metsas jalutades huvitava seene, mis osutus haruldaseks nabatorikuks. Mükoloog Indrek Selli sõnul on Eestis nabatorikut ehk põõsastorikut leitud vaid paarikümnest kohast, seen on kantud ka punasesse raamatusse.

End looduse- ja seenehuviliseks nimetav Marina Kraus pildistas seene üles ja jagas fotot ka mitmes seenesõprade Facebooki grupis. Leiukohta keeldus ta täpsustamast kartuses, et leidub mõni hoolimatu inimene, kes võiks soovida seent katki tallata.

Mükoloog Indrek Sell, kellele naine pildi tuvastamiseks saatis, kinnitas leiu nabatorikuna. Tema sõnul on nabatorik igas mõttes sama haruldane liik kui näiteks leht-kobartorik, mis kasvab Rakvere lähistel Mädapea tammikus. Sellest hoolimata on seen kantud vaid punasesse raamatusse, kuid pole seadusliku kaitse all. "Olen rääkinud sellest keskkonnaministeeriumi ametnikele, aga seni pole midagi tehtud," lausus Sell, kelle arvates tuleks see äärmiselt ohustatud seeneliik võtta kiiremas korras seadusliku kaitse alla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles