Virumaa rahvaülikooli lugu saab meenutada YouTube’i keskkonna abil

Piret Saul-Gorodilov
Copy
Lavastuse “Maili. Virumaa Rahvaülikooli lugu” näitetrupi liikmed aplodeerisid üksteisele juba prooviperioodil. Massistseenide liikumapanija Elmo Nüganen (keskel) oli lavastaja Tiit Alte (vasakul) tööga rahul.
Lavastuse “Maili. Virumaa Rahvaülikooli lugu” näitetrupi liikmed aplodeerisid üksteisele juba prooviperioodil. Massistseenide liikumapanija Elmo Nüganen (keskel) oli lavastaja Tiit Alte (vasakul) tööga rahul. Foto: Agnes Aus

Kuus suve tagasi mängiti Kunda mõisas vabaõhulavastust “Maili. Virumaa Rahvaülikooli lugu”, mida on võimalik YouTube’ist järele vaadata. Virumaa Rahvaülikooli Seltsi kodulehelt võib lugeda, et lavastus on nukra alatooniga, kuid rõõmsa pealispinnaga ja kõneleb aastatel 1925–1940 Kunda mõisas tegutsenud esimesest maatüüpi rahvaülikoolist. Kool oli omal ajal üsna unikaalne nähtus, andes kutse- ja kodanikuõpet noortele, kellel polnud oma majandusliku olukorra tõttu võimalik linnakooli minna.

Virumaa Rahvaülikooli Seltsi juhatuse liige ja üks lavaloo osatäitjatest Kaido Veski rääkis, et lavastus valmis suure hulga toetajate abil. Mõte oli rääkida paiga ja kooli lugu. Veski väljendas rõõmu, et salvestise kaudu saavad inimesed ikka veel omaegsetest sündmustest aimu.

Ta meenutas, et lavalt oli läbi käinud kokku 80 inimest ning massistseenide seadmisel abiks olnud Elmo Nüganen oli tutvustanud harrastajatele õigeid lavastuslikke võtteid. “Tempo oli hea ja ta tõi igasugust muud kvaliteeti kogu lavastusele juurde,” lausus Kaido Veski.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles