Sven Grünberg: “Vabal ajal naudin vaikust”

Mart Rauba
, ajakirjanik
Copy
Sven Grünberg ei ole oma sõnul kunagi truudust vandunud analoogtehnikale, helide loomisel on ta sina peal ka Apple'i arvuti ja moodsate muusikaprogrammidega.
Sven Grünberg ei ole oma sõnul kunagi truudust vandunud analoogtehnikale, helide loomisel on ta sina peal ka Apple'i arvuti ja moodsate muusikaprogrammidega. Foto: Taniel Kirikal

Sven Grünberg on mees, kelle loomingulist hingust ja panust muusikasse võime vaadelda läbi viie aastakümne. Esimene elektroonilise muusika autoriplaat ja esimene progerokibänd NSV Liidus on mõlemad tema saavutused. Mees, kes on alati tundunud olevat natukene oma ajast ees, loob siiani muusikat ning sel nädalavahetusel astub Station Narva festivalil ka lavale, et esitada ajatu ning esimest korda noodistatud esikplaadi “Hingus” materjali.

Vanameistri mõtete lugemine mõjub vähemalt minule rahustavalt ja lootustandvalt. Nendest kumab läbi justkui lubadus ja kinnitus, et vaikus on samuti heli ja miski pole päriselt jääv, kuid kumbki pole põhjus, miks peaks olema vait või lõpetama püüdlused uue ja parema suunas.

Maailm ja helid selles on muutunud viimase poole sajandi ja eriti selle viimaste kümnenditega tohutult elektrooniliseks. Raske on ette kujutada, mis tundeid tekitasid esimeste süntesaatorite helid nende kuuljate peades toona. Milline oli teie esimene kord seda pilli kuulda ning milliseks kujunes esmakohtumine selle pilli endaga?

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles