Letipea veresaunast möödub homme 45 aastat

Copy
Timo Korv pildistas Letipea praegust piirivalvetorni, mis asub samal kohal, kus kunagine Vene piirivalvurite torn. “Praeguse torni pilt sümboliseerib aja edasiminekut,” selgitas fotograaf oma nägemust.
Timo Korv pildistas Letipea praegust piirivalvetorni, mis asub samal kohal, kus kunagine Vene piirivalvurite torn. “Praeguse torni pilt sümboliseerib aja edasiminekut,” selgitas fotograaf oma nägemust. Foto: Timo Korv

45 aastat tagasi, 8. augustil 1976. aastal, toimus Rakvere rajoonis seal puhkavate tööliste ja tülinorivate purjus NSV Liidu piirivalvurite vahel jõhker intsident. Nõugukode Liidu ajal toimus sündmusi, millest avalikult rääkida polnud võimalik, kuigi osalisi oli sadu. Üks selline, kahjuks väga traagiline lugu, juhtus rangelt valvatud piiritsoonis.

Nõukogude Liidu ajal pidi tavaline Eesti elanik arvestama paljude piirangutega. Näiteks keelutsooni või piiritsooni tohtis minna ainult võimude eriloaga, mida oli ääretult raske hankida ka kõige prominentsematel inimestel. Koht polnud oluline, tihti võis keelutsooniks olla ilus rand või loodusandide poolest rikas metsatukk.

ETV saates “Ajavaod” märgiti, et Letipeal pidasid üritusi nii malevlased kui ka mitmesuguste asutuste ametnikud. Tol korral pidasid traditsioonilist kokkutulekut paarsada Eesti NSV gaasitöötajat. Suvepäevade korraldamiseks oli luba saadud Nõukogude Liidu piiritsooni töötajatelt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles