Urmas Roosimägi ennustas Afganistanis toimuvat juba 11 aastat tagasi (2)

Aivar Ojaperv
, ajakirjanik
Copy
Erukindralist Tapa vallavolikogu esimees Urmas Roosimägi oli Afganistanis toimuva suhtes kriitiline juba 11 aastat tagasi ja oskas praegust stsenaariumi täpselt ennustada.
Erukindralist Tapa vallavolikogu esimees Urmas Roosimägi oli Afganistanis toimuva suhtes kriitiline juba 11 aastat tagasi ja oskas praegust stsenaariumi täpselt ennustada. Foto: Arvet Mägi

Tapa vallavolikogu endine esimees, praegu välismaal eraettevõtlusega tegelev erukindral Urmas Roosimägi ennustas 2010. aastal Maalehele antud intervjuus, mis Afganistanis paratamatult juhtub. Ta eksis vaid aja ja persoonidega, aga mitte põhimõttega.

Roosimägi oli juba siis veendunud, et Afganistanis viibinud välisvägede toel ei õnnestu selles lõunamaises riigis demokraatlikku riigikorda üles ehitada, sest sealne rahvas seda oma sisimas ei ihka. Roosimägi hinnangul mõistsid seda väga hästi ka Ameerika ühendriigid, kelle viibimisel Afganistanis oli hoopis mingi muu eesmärk, kuid Roosimägi seda otseselt ei sõnastanud.

“President Hamid Karzai paneb kas jooksu või tõmmatakse nagu Najibullah telefoniposti otsa,” kirjeldas Roosimägi 2010. aastal Maalehele oma nägemust. Karzai plehku ei pannud, sest Afganistani president oli ta 2014. aastani. Küll tegi seda tema järeltulija Ashraf Ghani, põgenedes Afganistani pealinna Kabuli vallutanud Talibani üksuste eest.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles