Lumi muudab sõiduteed väga kitsaks

Toomas Herm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rakveres Posti tänaval oli sõidutee eile jätkuvalt kitsas.
Rakveres Posti tänaval oli sõidutee eile jätkuvalt kitsas. Foto: Meelis Meilbaum

Peaaegu igal talvel on sõidukijuhid hädas rohkest lumest kitsaks muutunud teedega, näiteks on Rakveres probleeme Pikal ja Posti tänaval, kus nii mõnigi auto on peeglist ilma jäänud.


Rakvere politseijaoskonna juht Lembit Kalda ütles, et korravalvuritele on Pika tänava probleem teada. Kalda selgitas, et seadus sätestab kahesuunalise tee laiuseks vähemalt kuus meetrit. Samas politsei lumetõrjet ei korralda ega käi ka sõidutee laiust mõõtmas.

Teine lugu on siis, kui juhtub mingi liiklusõnnetus, kus on vaja mundrikandjate sekkumist. Sel juhul selgitatakse välja õnnetuse asjaolud ja vajadusel mõõdetakse ka sõidutee laiust.

Kalda andmetel pole sellist õnnetust juhtunud, kus üheks mõjuteguriks on liiga kitsas sõidutee. Küll aga on korrakaitsjatele teada juhtumid, mille puhul on omavalitsustele esitatud kahjunõuded sõidutee nõuetele mittevastavusest tingitud avariide tagajärgede korvamiseks.

Maakonna politseijuht arvas, et ilmselt on kitsastel teedel kiirused väikesed ja ette tulnud plekimõlkimised jäänud kindlustusfirmade lahendada. Samas tuletas Kalda sohvritele meelde, et kitsas sõidutee ei vabasta sõidukijuhti täitmast liikluseeskirja, kus öeldakse, et juht peab valima teeoludele ja nähtavusele vastava sõidukiiruse.

Kalda sõnul on Rakvere linn hea näide omavalitsusest, kus tegutseb liikluskomisjon. Sinna kuulub ka politsei esindaja ja korravalvurite tähelepanekud liikluskorralduse parandamiseks edastatakse nimetatud komisjonile. Politseijuht tõdes, et jaanuaris pole Rakvere linna liikluskomisjoni koosolekut korraldatud.

Rakvere linnavalitsuse info- ja avalike suhete spetsialisti Hilje Pakkaneni sõnul ei eelda üldine olukord linnas suuremahulist lumevedu, kuid on mõned kohad, kus liiklus häiritud. “Ja sellega me oleme arvestanud,” lisas ta.

Pakkaneni ütlust mööda pööratakse tähelepanu Laada tänava parkimisaladele ja Pika tänava lõigule Tallinna tänavast Tõusu tänavani.

Lume äravedu tellib linn aktsiaseltsilt Raktoom.

Kui sõidutee muutub rohke lume tõttu kitsaks, siis politsei hinnangul võiks omavalitsus kaaluda problemaatilise tee muutmist ajutiselt ühesuunaliseks.

Kunda linna heakorranõunik Sirje Liiskmaa rääkis, et sel aastal pole tsemendilinnas rohke lume tõttu sõiduteede laiusega probleeme olnud. Küll aga on seda juhtunud eelmiste tuisuste talvede ajal.

Tänavu on Kunda linnavõimud arutanud, et võib-olla teha liikluskorralduse parandamiseks ühesuunaliseks Astangu tänav.
Tapa valla liikluskorraldusspetsialist Jaanus Annus ütles, et linna pea- ja põhitänavad ei ole tänavu nii kitsad kui eelmisel talvel. “Kui probleeme tekib, korraldame lumeveo,” lisas ta.

Eelmisel talvel Tapal tänavaid kitsuse tõttu ühesuunaliseks ei muudetud. Annus ei välistanud, et kui ei suudeta mõnda tänavat nõuetekohase laiusega hoida, muudetakse see ühesuunaliseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles