Ühissõidukites on palju maskita reisijaid

Toomas Herm
, ajakirjanik
Copy
Ikka leidub neid, kes ei soovi ühissõidukisse sisenedes kaitsemaski kanda.
Ikka leidub neid, kes ei soovi ühissõidukisse sisenedes kaitsemaski kanda. Foto: Marianne Loorents

Lääne-Virumaal eraldasid korravalvurid terve politseipatrulli, kelle vahetuse põhiülesandeks on kontrollida COVID-19 piirangutest tingitud maskikandmise nõude täitmist ühisõidukites. Alates esmaspäevast pani valitsus nimetatud nõude täitmise kontrolli korrakaitsjate õlule. 

Täna ennelõual vestles patrullpolitseinik Enely Viru Rakveres Laial tänaval peatuses seisva linnaliini number kolm bussijuhiga, kel polnud maski ees. Viru rääkis, et bussijuht põhjendas maskist loobumist prillide uduseks minekuga. Politseinik õpetas teda, kuidas maski kanda nii, et prillid uduseks ei läheks. Õpetuse järgi talitanud sohvril jäidki prillid puhtaks. Sellegipoolest päris ta mundrikandjalt, et kas ta võib maski asemel edaspidi visiiri kanda. Muidugi võib.

Edasi sõitis politseipatrull Tõrmasse. Ja oh imet – seal oli jälle tuttav linnaliin number kolm. Viru tunnistas, et mingit järelkontrolli nad ei olnud plaaninud, Tõrmasse sõites nad isegi ei olnud mõelnud sellele, et seal on number kolm liini lõpppeatus. Juba mundrikandjatele tuttaval sohvril oli kaitsemask kenasti ees. Peatuses läks bussile kolm inimest, kes samuti kaitsemaski kasutasid.

Paraku polnud nimetatud bussijuht ainus, kes maski ei kandnud. Viru sõnul olid nad käinud hommikupoolikul Rakvere bussijaamas. Patrullpolitseinik selgitas, et korravalvurite ülesanne ei ole niivõrd rikkumisi tuvastada, veel vähem karistada, vaid oluline on ennetustöö. Seda politseipatrull bussijaamas tegigi, seistes liinibusside uste ette ja paludes reisijatel, kes soovisid bussi maskita siseneda, see kaitsevahend siiski ette panna. Kel kaitsemaski polnud, sai selle politseinike käest.

Politsei ülesanne on rikkumisi ennetada.
Politsei ülesanne on rikkumisi ennetada. Foto: Marianne Loorents

Viru sõnul oli hommikupoolikul kolme bussi peale kokku viis reisijat, kes politseinike puudumise korral oleksid ühissõidukisse maskita läinud. Viiest reisijast neli täitsid valitsuse kehtestatud nõuet vastu puiklemata. Viru sõnul oli üks reisija, kes ei tahtnud kaitsemaski kasutada, nimetades seda ebatervislikuks. "Lõpuks oli nõus siiski maski ette panema," lisas Viru. Maski pani reisija ette pärast seda, kui politseinik oli palunud tal maski kandmisega bussijuhti ja kaasreisijaid austada.

Lõuna paiku taas bussijaama minnes oli jällegi kolm-neli reisijat, kellele mundrikandjad pidid meenutama maski kandmise kohustust. Ja nendegi seas leidus mees, kes polnud sellest lihtsast nõudest veel aru saanud. "Kas inimõigused ja inimvabadused on tühistatud," küsis pahane vanem mees politseinikelt mitu korda. Mundrikandjad aga jäid viisakalt endale kindlaks. Seepeale võttis mees kilekotist torusalli ning kattis sellega nina ja suu.

Viru sõnul rääkisid nad ka bussijuhtidega, kelle hinnangul on probleeme noortega. Bussi sisenedes on neil mask ees, kuid roolikeerajast möödudes võetakse see ära ja kobitakse tagumistele pinkidele.

Pärnu–Peterburi rahvusvahelisse liinibussi sisenes Rakveres kaitsemaskita reisija, politsei oli tal kohe kannul.
Pärnu–Peterburi rahvusvahelisse liinibussi sisenes Rakveres kaitsemaskita reisija, politsei oli tal kohe kannul. Foto: Marianne Loorents

Pärnu–Peterburi rahvusvahelises liinibussis oli sohvril mask kenasti ees. Rakverest bussi peale läinud mehel mitte. Mõistagi polnud tal politseinike eest pääsu.

Peatuse ajal jalgu sirutanud Irina näitas, et tal on kaitsemask olemas. Pärnust Peterburi sõitev naine rääkis, et Venemaal koroonaviirus vohab. Peterburis kannavad naise kinnitusel ühissõidukites kõik kaitsemaski. "Isegi metroos," lisas ta.

Peterburis elav Irina kinnitas, et tema kodulinnas kannavad kõik ühissõidukites kaitsemaski.
Peterburis elav Irina kinnitas, et tema kodulinnas kannavad kõik ühissõidukites kaitsemaski. Foto: Marianne Loorents
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles