Jõhvi sõjaväelinnakut hakkab kaunistama skulptuur "Tasakaal"

Inna Grünfeldt
, ajakirjanik
Copy
Naalesk Kunst OÜ (Jass Kaselaan, Art Allmägi) võidutöö "Tasakaal" hakkab kaunistama Jõhvi sõjaväelinnakut.
Naalesk Kunst OÜ (Jass Kaselaan, Art Allmägi) võidutöö "Tasakaal" hakkab kaunistama Jõhvi sõjaväelinnakut. Foto: Kaitseinvesteeringute Keskus

Riigi kaitseinvesteeringute keskus kuulutas välja Jõhvi sõjaväelinnaku kunstikonkursi võitja. Selleks osutus osaühingu Naalesk Kunst skulptuur "Tasakaal". Võistlustöö autorid on Jass Kaselaan ja Art Allmägi.

"Mul on hea meel, et lõpuks saab meil puhtalt funktsionaalseteks ehitatud kasarmute ja laohoonete vahel olema ka silmale ja mõttele puhkust pakkuvat kunsti," ütles Viru jalaväepataljoni ülem kolonelleitnant Tarvo Luga. "Võitjaks osutunud töö laseb minu hinnangul ennast igal meie tegevusvaldkonnaga kokku puutuval inimesel isemoodi mõista ning seoseid enda jaoks luua. Võibolla läbi selle saame paremini hoomata ka enda rolli meie iseseisvana püsimises." 

Kunstikonkursi eesmärk oli leida sobivaim kunstiteos Jõhvi linnaku väliterritooriumile administratiivhoone ette.

""Tasakaal" eristus teistest konkursitöödest selgelt, sest julges pakkuda figuratiivset lahendust. Skulptuur mängib klassikalise heroilise ratsamonumendi mõttega, kuid lisab sinna sümpaatselt ka huumorit ja pehmeid väärtusi. Sõjaväelinnakus peaks just olema ka koht, mis meenutab, mille eest me tegelikult sõdime," lisas Anneli Porri (Eesti Kunstiteadlaste ja Kuraatorite Ühing).

Kunstikonkursile laekus seitse kavandit. Konkursil pälvis teise koha arhitektuuribüroo MA OÜ (Liis Uustal, Egon Metusala, Mihkel Pajuste, Mariliis Kundla) teos "Kaitsekilp" ning kolmanda koha Kaidi Marii Kütti ja Rasmus Rattase teos "Austuse avardus".

Esimese, teise ning kolmanda koha väärilised tööd valiti välja konsensuse alusel.

Konkursi võitjalt tellitava teose maksumus on 63 810 eurot ilma käibemaksuta. Preemiafondi kogusuuruseks oli 2750 eurot ja eripreemiaid välja ei antud. Kunstiteose hind on arvutatud vastavalt seaduses ette nähtud ühele protsendile ehitise maksumusest ning on kujunenud nii suureks, kuna konkursi eelarves on kombineeritud mitme viimastel aastatel ehitatud hoone maksumus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles