Maailmakoristuspäev ühendab koristuse ja koorilaulu

Inna Grünfeldt
, ajakirjanik
Copy
Maailmakoristus käib sel aastal lauluga. Pildil koristavad maailma Tallinna Nõmme gümnaasiumi noored.
Maailmakoristus käib sel aastal lauluga. Pildil koristavad maailma Tallinna Nõmme gümnaasiumi noored. Foto: Kaido Kabral

18. septembril toimuv maailmakoristuspäev sünnib sel aastal Eestis erakordse uuendusega "Laulame Eestimaa puhtaks" – koristusega on liidetud suurejooneline koorilaul. Osalema oodatakse igas vanuses lauljatega ja kõikvõimalike koosseisudega koore.

Üleilmsele koristuspäevale annab tänavu hoogu kooride ühislaul. Kella 12–13 kõlavad raadio Elmar eetris tuntud koorilaulud, millega koosseisud üle Eesti kaasa laulavad. Seejärel koristatakse paar tundi koos kaasmaalaste ja ülejäänud maailmaga.

"Koorilaul on meie rahvuse ühtsustunde looja ja aitab olla hingelt ning vaimult puhtam ja tugevam. Kasutame seda jõudu ka maailma prügivabaks saamisel," tutvustas tänavust erilist uuendust idee autor Britt Normet. "Ühendades Eesti kaks märki, koorilaulu ja maailmakoristuse, sünnib liitev ja jõudu andev sündmus."

Aktsiooni kunstiline juht Külli Kiivet rõõmustas, et koorilaul kõlab sel päeval üle terve Eesti. "Ootame registreeruma kõiki koore. Omal ajal laulsime Eestimaa vabaks, nüüd on aeg anda vaimset hoogu ja rõõmu juurde oma kodumaa prügist puhastamisele," sõnas Kiivet. "Võimalik, et just siit saab alguse üks eriline traditsioon."

Tänu raadios kõlavale koorilaulule saab oma kollektiiviga kaasa laulda igas Eestimaa punktis, kus on raadio- või internetilevi. Ühislaulmine saab teoks koroonapiirangutest olenemata, sest tegevus toimub vabas õhus ja hajutatult.

Eesti maailmakoristuspäeva üks juhte Mart Normet soovitab koristamiseks valida mõne oma koorile armsa ja tähtsa paiga. "Kohalik laululava, kultuurikeskuse ümbrus, metsatukk – seal, kus inimesed käivad, on alati prügi. Paradoksaalselt leidub alati väikeprügi pargipinkide juures, mille lähedal on prügikastid täiesti olemas," rääkis Normet.

Koristuspäeval on viimastel aastatel pööratud tähelepanu väikeprügile, eeskätt suitsukonidele, mis koosnevad sünteetilistest kiududest ning on keskkonnale mürgised. 

Osaleda saavad igas vanuses lauljatega ja kõikvõimalikes koosseisudes koorid: mudilas-, poiste- ja lastekoorid, neidude- ja noormeestekoorid, nais- ja meeskoorid, segakoorid jne. Registreerumiseks tuleks esimesel võimalusel täita ankeet maailmakoristuse kodulehel. 

Maailmakoristuspäeva kaasalauldav repertuaar on kokku pandud tuntud lauludest. Laulude noodid ja sõnad on registreerunutele kättesaadavad kinnisel kodulehel, kust koori dirigent saab neid lauljatega jagada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles