Lapsed leidsid koolitoidust usse

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sel nädalal leidsid Rakvere gümnaasiumi õpilased koolisööklas konservkurgisalati seest usse.
Sel nädalal leidsid Rakvere gümnaasiumi õpilased koolisööklas konservkurgisalati seest usse. Foto: Teet Suur

Sel nädalal leidsid Rakvere gümnaasiumi õpilased koolisööklas konservkurgisalati seest usse. Troopilises kliimas kasvanud kurkidega võib seda tootja selgitusel juhtuda, kuid tervisele need ussid ohtu ei kujuta.


Rakvere gümnaasiumi õppealajuhataja Juta Valviku sõnul tulid õpilased kolmapäeval teise söögivahetunni ajal küsima, mida nad tegema peavad ja keda teavitama, sest nägid sööklas salatikausis usse. "Mina saat­sin nad rahulikult tundi ja läksin ise sööklasse," rääkis ta.


Õpilased olid oma leiust ka kokka teavitanud, kes oli asja edasi uurinud. "Kokk leidis nad metallpurgi kaanelt. Kokk ütles, et kui tema seda purki vaatas, siis kaane all oli kolm-neli ussi," vahendas ta. Tegu oli olnud väga väikeste valgete ussikeste moodi asjadega.

Olukord lahendati

Juta Valviku sõnul oli see sekundite küsimus, kui salat korjati laudadelt ja kooli toitlustav firma OÜ Virumaa Suurköök viis selle minema. "Ussid võisid olla vaid ühes purgis, aga kogu partii korjati kohe ära," ütles Valvik.

Tema sõnul lahenes olukord rahulikult. "Lapsed muidugi olid mõnda aega ärevuses, kuid kõigile, kes küsisid, on vastatud ausalt," lisas ta.

Nii Rakvere gümnaasiumi õppealajuhataja kui ka direktor Aivar Part olid seda meelt, et toitlustaja käitus väga korrektselt - salat võeti laualt ära, firma esindaja viis selle minema ja teavitas tootjat.

"Minule helistas kohe tagasi firma esindaja Jaana Reissaar, kes kirjeldas, et ettevõte teavitas tervisekaitset ning tootjafirmat, kellelt kaupa sisse ostetakse," lisas Part.

Firma soovib selgust

Maakonna mitme haridusasutuse toitlustamisega tegeleva OÜ Virumaa Suurköök tegevjuht Jaana Reissaar täpsustas, et kõne all oleva salati puhul oli tegu konservkurkidega, mida Virumaa Suurköök ostab sisse kinnistes neljakilostes metallpurkides ja mis tükeldatakse sööklas oleva masina abil.

Reissaar ütles, et teavitas kohe tervisekaitseinspektsiooni ja kohalikku toidu- ja veterinaarkeskust, kust tuli vastus, et paanikaks pole põhjust, sest kellegi tervist ohtu ei seatud.

Lääne-Virumaa veterinaarkeskuse peaspetsialist Marju Tõldsepp kinnitas, et Virumaa Suurköök teda probleemist teavitas. "Kindlasti kohe mitte," vastas ta küsimusele, kas leitud ussid võiksid olla tervisele kahjulikud.

Kurke maale toova OÜ Pralinee esindaja selgitas, et kurkide tootjafirma asub Indias ning tegu on troopilises kliimas kasvanud kurkidega, millel võibki usse leiduda. "Need on võrreldavad õuna- või kapsaussidega. Meil ei teki kurkide sisse usse, seal troopilises
kliimas võib tekkida."

Tema ütlusel juhtub seda harva, et nad ka valmistoodangusse jõuavad. "Kui tootja paneb teele sada merekonteinerit, siis ühes purgis võib olla." OÜ Pralinee esindaja sõnul pole eestlane sellega harjunud, ja kuigi ussid võivad olla ebaesteetilised, ei ole need tervisele kahjulikud. Tema kinnitusel võeti firmaga ka ühendust. Samuti andis OÜ Pralinee toote ikkagi testimiseks veterinaar- ja toiduametisse.

Esindaja lisas, et Indias asuv tootja on selgitanud, et ussidest vabanemiseks võiks nad kasvatamisel kasutada keemiat, aga see oleks tervisele kahjulik. OÜ Pralinee esindaja ostab OÜ-lt Virumaa Suurköögid kogu vahendatud kurgipartii tagasi. "Edasiste segaduste vältimiseks," lausus esindaja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles