Jõhvi kontserdihooaeg algab Mahleriga

Inna Grünfeldt
, ajakirjanik
Copy
Risto Joost teeb Vanemuise Sümfooniaorkestriga proovi.
Risto Joost teeb Vanemuise Sümfooniaorkestriga proovi. Foto: Margus Ansu

160 muusikut avavad Jõhvis uue kontserdihooaja Gustav Mahleri mastaapse sümfooniaga. 

Jõhvi kontserdimajas avab 4. septembril hooaja Vanemuise Sümfooniaorkester väärika kavaga. Esitusele tuleb Richard Wagneri avamäng ooperile "Nürnbergi meisterlauljad", Gustav Mahleri "Rückerti laulud" ning mastaapne 2. sümfoonia.

Lisaks Vanemuise Sümfooniaorkestrile on laval metsosopran Annely Peebo (Viini rahvusooper) ja sopran Katrin Targo, Vanemuise Ooperikoor, Tartu Ülikooli Kammerkoor ning Voces Tallinn, dirigent Risto Joost.

Mahleri üheksa lõpetatud sümfooniat on selle žanri ajaloos väga kaalukas peatükk. Autor leidis, et "sümfoonia peaks olema nagu maailm, mis hõlmab kõike", ning oma püüdlustes seda ellu viia jõudis ta muusikalise universumi loomisele nii lähedale, kui see ühel heliloojal üldse võimalik on.

Kogu elu paelusid Mahlerit eksistentsiaalsed küsimused elust, surmast ja teispoolsusest. Need teemad tõusevad reljeefselt esile tema 2. sümfoonias c-moll – ligi poolteist tundi kestvas monumentaalses oopuses, mille esitamisse on kaasatud suur orkestrikoosseis koos lisajõududega väljaspool lava, koor ja solistid.

Leonard Bernstein kirjutas kord: "Esimene spontaanne pilt, mis tuleb mulle ette seoses Mahleriga, on hiiglane, kes seisab harkisjalu maagilisel ajapiiril 1900. Seal ta seisab, vasak jalg (lähemal südamele!) tugevalt kinni külluslikus ja armastatud 19. sajandis ning parem jalg, vähem kindlalt, otsimas kõva pinnast kahekümnendas." 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles