Kreenholmi manufaktuuris valmistutakse Narva ooperipäevadeks

Inna Grünfeldt
, ajakirjanik
Copy
Narva ooperipäevad pakkusid aastal 2019 kauneid muusikalisi elamusi.
Narva ooperipäevad pakkusid aastal 2019 kauneid muusikalisi elamusi. Foto: Ilja Smirnov

Ruumika 600-kohalise ajutise ooperimaja ehitus Narva Kreenholmi manufaktuuris on alanud, et olla valmis 2. septembril startivateks viiendateks Narva ooperipäevadeks. Kaks nädalavahetust on Narva ooperi ja muusikateatri päralt.

Festivali esimese kutsungi annab 2. septembril Narva linnuse sisehoovis toimuv kontsert "Classics in Jazz", kus särav trio – sopran Elena Bražnik (Eesti/Ukraina), tenor Avgust Amonov (Peterburi Maria teater), bass Priit Volmer (rahvusooper Estonia) – ja jazz-ansambel annavad tervikliku etenduse, kust ei puudu ei avamängud ega grande finale. Solistidega koos on laval Lembit Saarsalu saksofonil, Olav Ehala klaveril, Toivo Unt bassidel ja Toomas Rull trummidel.

Kreenholmi manufaktuuri ooperitelgis toimub 3. septembril Narva ooperipäevade esimene ooperietendus – Puccini "Boheem" (lavastaja Neeme Kuningas). See on igihaljas lugu poeet Rodolfo ja lihtsa neiu Mimi traagilisest armastusest. Mimi osas laulab Marija Jelic, üks tuntumaid uue põlvkonna sopraneid Balkani maades.Tema lavapartneriks Rodolfo rollis on Raimonds Bramanis, Läti rahvusooperi solist. Lavastuses mängib kaasa ka Eesti armastatud bariton Väino Puura Benoit'/Alcindoro kaksikrollis. 

Sellele järgneb 4. septembril galakontsert "Kreenholmi ööbikud", mille on lavastanud Neeme Kuningas. Kõlavad unustamatud ooperi- ja operetimeloodiad, mis annavad eelmise õhtu tähtedele võimaluse paista prožektorite valguses hoopis uuest küljest. Nagu päev varem ooperiõhtul, nii ka galal on saateorkestriks Liepāja Festivaliorkester Atvars Lakstīgala juhatusel.

Neljapäeval ja reedel annavad Narva ooperipäevade solistid kontserte Kukruse ja Saka mõisas.    

Reedel, 10. septembril toimub Kreenholmi manufaktuuris traditsiooniline rahvusvaheline ooperigala. Laval on Peterburi Mihhailovski ja Maria teatri solistid sopran Svetlana Moskalenko ning bariton Vladimir Samsonov. Neid täiendavad solistid Rootsist ja Islandilt – lüüriline sopran Henriikka Gröndahl ja tenor Gissur Páll Gissurarson. 

11. septembril etendub Ludwig van Beethoveni "Fidelio", kus nimitegelasena astub üles metsosopran Guja Sandholt. "Fidelio" nüüdisajastatud versiooni lavastaja on Islandi ooperilaulja Bjarni Thor Kristinsson. 

Festivali viimane päev on pühendatud lastele ja lastega peredele. 12. septembril keskpäeval on kavas Islandi trupilt lõbus ja hoogne Lee Hoiby kammerooper "Bon appétit", kus kuulus telekokk Julia Child õpetab  küpsetama Prantsuse šokolaadikooki ning mis lõpeb rõõmsa koogisöömisega. Seejärel esietendub Sergei Prokofjevi "Petja ja hunt", mille lavastaja Neeme Kuningas toob lavale koos Narva ja Ida-Viru muusikute ja noortega. Kaasa teevad Kohtla-Järve gümnaasiumi etenduskunstide mooduli noored näitlejad ja Narva Linna Sümfooniaorkester dirigent Anatoli Štšura juhtimisel.

Narva ooperipäevad toimuvad kõiki tervisenõudeid arvesse võttes. Kontsertidele ja ooperisse tuleb kaasa võtta COVID-i kohta käiv tervisetõend, selle puudumisel on võimalik festivali sissepääsu juures teha tasuline kiirtest. Alla 18-aastastelt tõendit ega testi tegemist ei nõuta.

Narva ooperipäevad tähistavad sel aastal oma 5. sünnipäeva ettevõtmise alalises toimumiskohas Kreenholmi manufaktuuris. 163 aastat tagasi rajatud Euroopa suurima tekstiiliettevõtte, Kreenholmi manufaktuuri koori juhatas omal ajal Georg Otsa vanaisa. Nüüd kõlab hõrgult historitsistlikus keskkonnas ooper ja muusikateater. Festival toimub 2.–12. septembrini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles